Заради Сирия напрежението между Великите сили се изостри неимоверно

3355
Заради Сирия напрежението между Великите сили се изостри неимоверно
Снимка: Getty Images/Guliver

Британският външен министър Борис Джонсън ще настоява пред колегите си от Г-7 да въведат нови санкции срещу Русия в отговор на последните събития в Сирия. Припомняме, че днес (10 април) той трябваше да отиде на визита в Москва, но посещението беше отменено.

Проект със санкции е подготвен от Лондон за започващата днес (10 април) среща на първите дипломати от Г-7 в италианския град Лука. Джонсън ще настоява западните страни да изготвят наказателни санкции в отговор на химическата атака от миналата седмица срещу контролиран от сирийските бунтовници район, при която загинаха до 90 души.

Ердоган поиска Русия да преразгледа подкрепата си за Асад

Турският президент Реджеп Ердоган призова Русия да преразгледа подкрепата си към сирийския държавен глава Башар Асад след атаката с хим...

Москва предупреди, че ако получи ултиматум от западните сили тази седмица, това може да доведе до "истинска война". В неделя Русия и Иран предупредиха, че биха отговорили със сила, ако има по-нататъшни американски атаки в Сирия. В съвместно изявление Москва и Техеран определиха американската ракетна атака срещу авиобазата Шайрат за "преминаване на червена линия". Също снощи телефонен разговор са провели президентите на Русия и Иран Владимир Путин и Хасан Роухани. Специално изявление направи и аятолах Хаменей, според когото с удара на Шайрат Вашингтон е направил "стратегическа грешка".

Същевременно американският държавен министър Рекс Тилърсън упрекна Русия, че не е успяла да предотврати химическата атака срещу контролирания от бунтовниците град Хан Шейхун в провинция Идлиб. Тилърсън посочи, че Москва е поела ангажимент натрупаното химическо оръжие на Сирия да бъде унищожено, и това че не го е изпълнила е позволило атаката да бъде извършена. Заради тази атака, САЩ изстреляха 59 ракети по сирийска авиобаза. Американският държавен секретар ще е на посещение в Русия през тази седмица - на 12-ти април, но няма да се види с Владимир Путин, а само със Сергей Лавров. Среща на Тилърсън с Путин така и не е била потвърдена още преди случилото се в Сирия.

По-умерена позиция зае най-голямата икономика в Европа - Германия. Според изразена от германския външен министър Зигмар Габриел позиция конфликтът в Сирия не може да бъде решен без Русия, САЩ и ключовите регионални играчи.

"Новата военна ескалация няма да доведе до нищо, ние трябва да привлечем руските и други играчи на масата за преговори", посочи Габриел. По негово мнение, президентът на САЩ Доналд Тръмп не бива да разчита само на военното решение в Сирия. "Така той само ще изостри конфликта и ще принуди Русия да прояви солидарност с Асад. Преди всичко трябва да извадим Русия от тази безгранична вярност към Асад", каза Зигмар Габриел пред ZDF. Той призова ЕС да положи повече усилия за разрешаване на конфликта в Сирия.

Тръмп похвали военните след атаката в Сирия

Американският президент Доналд Тръмп похвали военните, осъществили атаката в Сирия. Тръмп се обърна към тях в Twitter. "Поздравявам на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия