Защо в Индия пренаписват учебниците по история?

5802
Защо в Индия пренаписват учебниците по история?
Снимка: iStock

Индия навлиза в нова историческа епоха. Поне по отношение на историята на страната, която се преподава в училищата между 6 и 12 клас. Властите преработиха учебниците по история и политика и направиха огромни съкращения в тях.

Вече в тях не се споменава, че Махатма Ганди е отхвърлял индуисткия национализъм. Цели глави за вековното мюсюлманско управление на големи части от Индия също не присъстват. Заличено е и споменаването на бунтовете от 2002 г. в северозападния индийски щат Гуджарат, при които бяха убити над 1000 души - предимно мюсюлмани. Тогава щатът беше управляван от настоящия министър-председател Нарендра Моди.

Вярно ли е всичко това за Махатма Ганди?

На 30 януари се навършват 75 години от убийството на Мохандас Карамчанд Ганди. Известният още и като "Махатма" ("велика душа") освобожд...

Критиците гледат на преработените учебници като на опит на властите да пренапишат историята в съответствие с разбиранията на индуистките националисти. Властите, от своя страна, твърдят, че мерките целят да модернизират учебната програма и да облекчат натоварването на учениците.

Цели пасажи около смъртта на Ганди са заличени

Учениците в едно от държавните училища в Ню Делхи вече са получили новите си учебници. Занапред те няма да учат цялата история на индуисткия националист Натурам Годсе, който смъртоносно прострелва Махатма Ганди. Липсват и някои от разделите за индийската кастова система и социалните йерархии. Дългият период на управление на моголската династия също не е включен.

"Мисля, че всички знаят, че Натурам Годсе е убил Ганди. Тъй като това се е случило в контекста на индуистко-мюсюлманския конфликт, то е довело до особено широк отзвук. Беше заличено и смятам, че това е добре", казва пред ДВ Пуджа Малхотра, директорка на училището.

Вестник "Индиън експрес" проучва кои пасажи за смъртта на Ганди са били премахнати от учебниците по политика за 12 клас. Сред тях са и следните редове: "Той (Ганди) беше особено непопулярен сред онези, които искаха индусите да си отмъстят или които желаеха Индия да се превърне в държава за индусите, както е Пакистан за мюсюлманите". Изчезнал е и следният пасаж: "Непоколебимият му стремеж за единство между индуси и мюсюлмани провокира толкова индуистките екстремисти, че те извършиха няколко опита да го убият".

Вдъхновяващи цитати за духа и живота от Махатма Ганди

Махатма Ганди беше лидер, който беше достатъчно смел да проповядва и следва политиката на ненасилие. Той беше човек, който се справи с ...

Заличени са били и пасажи, в които се говори за разправата с индуистко националистическо движение и други групи след смъртта на Ганди. В учебниците досега се казваше, че атентатът от 1948 година е имал "почти магически ефект върху ситуацията на различните общности в страната". Както и че "индийското правителство се справи с организациите, които сееха омраза между общностите." В новите учебници тези пасажи също са пропуснат.

Историята като идеологическо бойно поле

Редакцията на учебниците предизвика дебат в медиите и научните среди в страната. В университета "Джавахарлал Неру" в Ню Делхи студенти организираха среща, на която обсъдиха как промените могат да бъдат отменени. Историчката Сучета Махаджан остро осъжда случилото се и обръща внимание към опасностите от селективното вглеждане в историята. "Сегашният режим и неговите предшественици превърнаха историята в идеологическо оръжие за своя политически, интелектуален и културен проект. Целта е превръщането на Индия в държава, доминирана от индуси", коментира тя пред ДВ. Управляващите от "Партия на индийския народ" дори са започнали да преименуват улици, които досега са носели имената на мюсюлмански владетели.

Тина Шарма, говорителка на управляващата партия, заяви, че имената на улици и паметници са били промени с цел историята да се преподава на децата "по позитивен начин". "Освен това заличихме имената на онези хора, които категорично са се борили срещу Индия и са ощетили страната. Те бяха възхвалявани в предишните книги", добави тя.

Правителството на Индия не от вчера полага усилия за създаването на унифицирана културна история. Още през 2019 година вътрешният министър Амит Шах призова историците да предприемат действия. "Наша отговорност е да напишем нашата история", каза той тогава.

Ганди: Око за око и светът ще ослепее

Нека започнем с няколко великолепни цитата: 1. Око за око и светът ще ослепее.   2. Най-добрият начин да намериш себе си, ...

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com