Данаил Найденов приветства в “Къщата на Вейдър”

9141
Данаил Найденов приветства в “Къщата на Вейдър”
Снимка: Личен архив

Данаил Найденов е от Ботевград и е „почти на 33”, както споделя с усмивка. Женен е и е щастлив татко на чудесно момче. Работи като материален отговорник в пътностроителна компания, а освен това поддържа дигиталния маркетинг на издателство. До неотдавна поддържаше и блог за кино, защото е и запален киноман. След семейството, най-голямата страст в живота му е „Междузвездни Войни”. Не само филмите, а цялата вселена, изградена над 40 години във вече над 10 филма, един игрален и няколко анимационни сериала, игри и десетки книги и комикси. А Дани притежава немалка част от тези произведения и наистина стотици официални мърчъндайз артикула, свързани със “Star Wars” – от шлема на Дарт Вейдър, фигурки, стари постери, до автографи и cutout фигури на щурмовак и други герои в реален размер. Предложихме му да открехне вратите на своята “Casa de Vader”, както е кръстил специалната стая, посветена на любовта му към „Междузвездни Войни” и да ни покани да надникнем вътре. Добре дошли сте!

Как се запали толкова много по "Междузвездни войни"?

Нямам идея! Бях в първи клас, когато за пръв път гледах оригиналната трилогия, а после, заедно с киноманията ми, през годините последваха и следващите три филма, за които съм се вълнувал и които съм очаквал в провинциалното ни кино. Междувременно започнаха да излизат книги на български език, които четях, първата от които придобих преди точно 20 години. Впоследствие започнах да се сдобивам и с някои фен артикули и така до ден-днешен, когато вече живеем в Дисни ерата, която всяка година ни сервира съдържание и винаги има нещо ново за гледане, за четене или за игра.

Беше ли любов от пръв поглед, или мина някакво време, преди да си дадеш сметка, че тези филми са ти толкова важни?

Дива любов от пръв поглед не. Разбираш напълно, че първокласник не може да разбере за какво точно се разказва в тези филми. Аз израснах в киноманско семейство и у нас филми се гледаха постоянно, така че нямах много време да мисля за някой точно конкретен, а междувременно се запалих и по други поредици, които харесвам и сега до степен на безобразие, като например "Кръстникът". С времето нещата се промениха така, че да стигна до сегашното положение. Вече в гимназията започнах да се интересувам повече от Expanded Universe-a, да чета чужди форуми и източници, а в последното десетилетие вече имаме всичко на хартия заради ниските цени за доставки на всичко от цял свят.  

Тази разширена вселена на Star Wars помага ли за фенщината - фактът, че имаш непрестанно разширяващ се свят с филми, книги, сериали, игри? И има ли момент, в който се притесняваш, че чисто физически не можеш да попиеш всички детайли на SW вселената?

Отдавна съм се примирил, че не мога да попия всичко. Става дума за огромна база, която се развива в хилядолетия и няма как да се знае всеки един детайл, още повече, че след като "Дисни" придобиха "Лукасфилм", всичко от Expanded Universe се превърна в "Legends", а сегашната история е канон и много неща се промениха, много изчезнаха и много тепърва трябва да се развиват. Мисля, че един от малкото хора, за които може да се каже, че наистина знаят 99% от цялата история, е Пабло Идалго, отговорен за развитието на канона. А удоволствието винаги го има, особено в моментите, когато не просто четеш, играеш или гледаш, а дискутираш събития с други фенове, каквито, за щастие, в България има и не са типични фенбойчета, а сериозни хора с разностранни интереси, от които може да се научи много - инженери, оперни артисти, журналисти. Не, че думата "фенбой" има лош смисъл, напротив.

Ти си киноман - това пречи ли да си фен на фантастична сага, базирана на уестърн сюжет, или напротив - можеш с еднакво удоволствие да гледаш "Кръстника", който вече спомена и "Междузвездни войни"?

Категорично не пречи. Би пречило само тогава, ако си консервативен тип, живеещ в тийнейджърските си спомени.

 

Помниш ли кой беше първият Star Wars артикул, който имаше и запази?

Доскоро си мислех, че е книгата "Силата" на Дейв Уолвъртън от поредицата "Ученик на джедая", но открих и един плакат от 1997г. от детското списание "Фют", така че един от двата сувенира е стартът. Малко по малко започнах в ученическите си години, макар и силно ограничено тогава поради слабото наличие на интересни продукти в онези години. Всичко се засили в последните десет години, когато започнах постоянна работа и открих Amazon и eBay.

Ако не се лъжа, Star Wars е първото заглавие в киното, което започва да тиражира сериозен мърч, извън стандартните постери, тениски, видеокасети и саундтраци - така ли е?

Интересен въпрос. Не съм се интересувал дали е първият, но замисълът на Джордж Лукас е бил точно такъв, да продава. Не е тайна, че предлага на “20th Century Fox” да ореже хонорара си за филма „Междузвездни Войни”, но да получи правата върху мърчъндайза на бранда. Той сключва договор с компания за играчки още преди премиерата на "Нова надежда", а интересът е толкова голям, че за Коледа след филма са пуснати само кутии за съхранение на играчките (малките, 3.75-инчови фигури), но не и самите фигурки, които все още не са били произведени. Пълнежът за тези кутии идва чак месеци по-късно. Огромният потенциал, който носи поредицата със себе си, бележи връх на консуматорството, но пък точно в него е удоволствието.

Кога осъзна, че май ще ти трябва отделно помещение за колекцията?

Винаги съм мечтал за нещо подобно. Осъзнаването обаче дойде в следствие на местенето от квартира на квартира, когато кашоните ставаха повече и повече. Миналата година, когато се сдобихме най-накрая със собствено жилище, съпругата ми даде идея да го направя. Оказа се, че имаме таванско помещение, което е идеално за целта - самостоятелно от апартамента, с достатъчно големина и входяща светлина. По време на първата карантина през март започнах с изграждането, защото състоянието на помещението не беше цветущо, като не се разминах само с нова дограма, но и с абсолютно всичко, което следва привеждането на една стая в стандартен вид.

Това всъщност не е ли едно от най-приятните и типично мъжки занимания - да построиш стая, в която да съхраниш и подредиш една прекрасна ирационална страст, каквато е събирането на фен артикули по филм?

Зависи от гледната точка. Мои приятели, които помагаха за ремонта, до последно ме караха да го направя помещение, в което да се събираме и да пиянстваме. Голяма драма беше, че разкарах цялата ВиК инсталация и не оставих мивка. По-важно беше обаче да направя това, което исках.

Иначе най-приятното ми занимание е да прекарвам време със семейството си и чак след това идва Star Wars манията. Вече нямам нужда да ходя по заведения, не следя футболни мачове, само понякога ходя на риболов, така че да, едно от най-приятните занимания е да направиш такава типична мъжка бърлога.

Да те питам за името “Casa de Vader” - случайно ли е, че когато кажем "Междузвездни Войни", винаги първият образ, който излиза не е на Люк с лазерния меч или брецелите на главата на Лея, а именно силуетът на черния шлем и приглушеният глас на ситския лорд?

Името случайно го измислих, макар че любимият ми герой наистина е Дарт Вейдър. Почи семеен човек, не създава проблеми, знаете как е. Иначе да, със сигурност е най-популярният образ. Нали знаете - помнят се лошите от филмите.

 

Кого би поканил в casa de Vader (ако беше оставил мивката)?

Със сигурност теб, че имаме уговорка още от февруари (смее се), но ти можеш да дойдеш и без мивката. Ако я бях оставил, нямаше да поканя никого, защото би ме било срам в тематична филмова стая да има мивка.

Помниш ли как се сдоби с всеки от артикулите в стаята?

Да, зад всеки един от тях стои история. Голяма част от артикулите съм купувал от чужбина, тъй като и пътуванията ми зад граница са голяма семейна страст. В която и държава да отида, задължително търся минимум една нова придобивка, а тези държави вече станаха доста. Жалко, че пандемията ме лиши от пътуванията тази година, но се надявам скоро да наваксвам. Други сувенири са подаръци от семейството или от приятели, а много си поръчвам и през специализирани сайтове, но за всеки един мога да кажа откъде е, как е дошъл и защо съм го купил.

 

Има ли артикул, който отдавна желаеш, но още не си се сдобил с него?

О да, и то страшно много, особено като гледам какво се случва в щатските частни колекции. Здрав ли съм обаче, то всичко, което искам, рано или късно ще дойде при мен. Имам особеното усещане, че ще трябва да купя второ помещение и наистина се надявам така да се получи.

Наистина, би ли инвестирал в разширяване на casa de Vader? И как гледа жена ти на тази идея?

Доколкото я познавам, едва ли има нещо против. Обикновено яките идеи ги дава тя, а тази е такава. На мнение съм, че колкото повече имоти, толкова по-добре.

 

Кой или кои са любимите ти предмети оттам?

Книга с автограф от любимия ми автор Тимъти Зан, която дойде миналата година от Celebration в Чикаго и маслен портрет на Йода, рисуван от топ художник. Хитовият Грогу от "The Mandalorian" също е там в няколко версии, като най-яка е аниматроничната.

Понеже в началото спомена Дисни - как приемаш придобиването на бранда от компанията и мислиш ли, че разширяването на вселената, което очевидно тепърва ще продължава с още по-пълни темпове, допринася за света на Star Wars?

Аз съм либерален в много отношения и това придобива е част от тези отношения. Още от придобиването през 2012г. бях особено щастлив, защото това означаваше именно разширяването на всички фронтове, които виждаме към настоящия момент. Аз съм деветдесетарско чедо и за мен „Дисни” е портата към отворения свят от детството. Не ме интересуват политиките им, важно е да има съдържание.

 

Имаш ли любим(и) филм(и) от поредицата?

Този въпрос е малко като това да се пита кое дете обичам повече. Да кажем, че в момента съм силно запленен от историята в "The Mandalorian".

Ако ти можеше да правиш интервю с човек, свързан със Star Wars - актьор, или Лукас или някой друг - кой би си избрал, независимо жив или не?

Бих направил интервю с Дейв Филони - отговорникът за всичко най-хубаво от години насам. Clone Wars, Rebels, Mandalorian. Отделно е човек, отдаден на феновете си. Е, бих се зарадвал и на Джина Карано (смее се).

Какво би пожелал на феновете на Star Wars за 2021?

Да са здрави, да си носят маските и да си използват редовно дезинфектантите, защото THIS IS THE WAY!

 

Интервю: Ивайло Александров

Снимки: Данаил Найденов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com