Гребането – срещу стреса и за тялото (ВИДЕО)

7230
Гребането – срещу стреса и за тялото (ВИДЕО)
Снимка: Стефан Терзийски

Да се носиш с лодка над водата, заобиколен от красотата на природата, докато минаваш покрай ято патици, а в далечината се виждат побелелите склонове на Витоша, и да си само на 15 мин от центъра на София... Безценно!

Това може би не е точно първото усещане, което очаквате от гребането с каяк, но има момент, в които осъзнаваш, че с него си успял да избягаш от всичко – мейлите, срещите, телефонните обаждания (особено, ако изпуснеш Huawei-a си във водата, както направих аз). И в същото време си достатъчно близо до града, че да не се откъснеш напълно от света.

В последните години, от края на март до началото на ноември всичко това е абсолютно постижимо, като изключим планината. Планината си е там, просто не винаги е заснежена.

Този текст е малко по-различен, защото поканих да ми гостува един уважавен от мен професионалист, треньорката на спортен клуб „Спорт за теб и мен“ – Красимира Стойчева, за да ни разкаже повече за този прекрасен спорт и възможностите, които разкрива пред хората, и особено децата, които припознаят езерото като свой втори дом.

Гребането и вашето тяло

Да бъдем реалисти, фразата „Як като каяк“ не се е родила случайно. Истината е, че кану-каякът, наред с гребането е един от най-функционалните и всестранно развиващи спортове. Телата, изваяни с него, са плод на безкрайни часове труд и освен симетрични и естетично развити, те са и изключително пълноценни като мускулна работа.

Доказано е, че занимаващите се с кану-каяк са сред атлетите с

От мига, в който хванете греблото и потопите лопатката му във водата, започвате да усещате усилията, които влагате – напрежението в ръцете, работата на гърба и раменете, оттласкването с краката, ангажираната с „развъртането“ в торса коса коремна мускулатура – всички те трябва да се включват пълноценно, за да водят лодката ви напред и да получите онова, което по-горе нарекох „носене над водата“.

По-високата скорост, разбира се, идва на цената на неимоверни усилия.

Гребането и тренировките

По-спокойно темпо също има много добър ефект върху вашата цялостна подготовка и спортна форма. Ето защо, ако ви дотегне от бягането в парка или на пътеката или карането на колело в ужасния трафик на големия град, следващият път си спомнете за тази възможност и се разходете до хангара на  „Спорт за теб и мен“ на Панчарево. Там ще ви очакват професионалисти, готови да ви помогнат да се отпуснете и да се насладите на този прекрасен спорт.

Вземете си резервни дрехи, чифт обувки за водни спортове или джапанки и се учете от грешките на другите - задължително оставете ценните вещи и телефона си на безопасно място в хангара.

Потопете се във водите на спорт с богата история и ще усетите как, докато се натоварвате физически, успявате и пълноценно да се разтоварите.

 

Първа среща

Разбира се, и най-дългото пътуване започва с първата крачка, така че, когато решите да опитате гребането като спорт за пръв път искам да ви дам някои насоки:

  • Не гребете повече от половин час на първото си занимание.
  • Усилията, които влагате трябва да са осъзнати и правилно насочени, затова ползвайте треньор
  • Подгответе си втори чифт дрехи, защото ще се намокрите. Вземете си и обувки за водни спортове или джапанки.
  • Като при всяко друго спортно занимание, независимо дали сте начинаещ или не – загрейте на брега преди да започнете.
  • Без значение дали е топло или студено, веднага след заниманието се преоблечете и ако имате възможност пийте повече течности, вземете магнезий (стига да нямате някакви медицински противопоказания) и разтегнете – това ще ви помогне да се възстановите.

Малко история

Това увлекателно спортно занимание, което ни среща с природата по един от най-прекрасните начини – във водата, всъщност води своята история от хилядолетия, когато ескимосите създават първите канута, обличайки в кожи скелетите на изхвърлени от океана животни.

За първи път се потапя в олимпийски води през далечната 1924 г. като демонстративен спорт, а като пълноправен член на олимпийското семейство с пълен комплект медали се включва 12 години по-късно на Игрите в Берлин ’36.

Различни форми и дисциплини.

По отношение на дистанцията - съществува богата вариация, която започва от спринтове до маратонски преходи и регати с много етапи.

Това, с което масово хората са се срещали, е туристическия каяк и покрай успехите в годините на българското гребане – донякъде и със спортния каяк.

Има обаче и каяк в бързи води, който е изключително атрактивен и много рисков спорт, по който се увличат любителите на екстремните усещания.

Huawei GT2 Pro - новият ми помощник-треньор

„Вземи си почивка“ - съобщение, което часовникът ми написа днес, докато подготвях поредните хранителни режими и тренировъчн...

Съществува също и морски/океански каяк, който е традиционно развит в Австралия и съчетава гребането със сърфиране, чрез четене на океанските течения, което понякога може да е среща на каяка с бури и огромни вълни.

 

Автор: Стефан Терзийски 


Стефан Терзийски, фитнес експерт и основател на Bestefficient ™

За мен Google знае: Магистърска степен "Фитнес, Спорт, Здраве" Диететика - специализация във Франция
Кондиционна тренировка на професионални спортисти в Париж
Онлайн тренировки и консултиране – http://bestefficient.com/bg

Ти трябва да знаеш: Обичам професията си и за мен всеки човек,
който избере да работи с мен и всеки случай е специален :)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com