Българският културен център в Битоля определи позицията на Пендаровски за Иван Михайлов като "прибързана и необмислена"

3071
Българският културен център в Битоля определи позицията на Пендаровски за Иван Михайлов като "прибързана и необмислена"
Снимка: iStock/Guliver

От Културен център „Иван Михайлов“ - Битоля се обърнаха с пост в социалната мрежа „Фейсбук“ към своите приятели, членове, симпатизанти и критици. Центърът бе открит наскоро в присъствието на премиера Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова и българска делегация. 

 

"Изминава една седмица от момента на официалното откриване на клуба-библиотека на дружеството. Това е и най-святата седмица за всяка християнска душа, седмица през която всички ние със смирение и упование в християнските и общочовешките ценности, се стремим да постигнем своето духовно и морално просветление. Това беше „Страстната седмица“, чиято същност е всеки от нас да премине през своята Голгота, за да получат светлина и упование нашите души. В противовес на всичко това, ние станахме свидетели, почувствахме и преживяхме седмица на най-ниски човешки страсти, на грозни обиди и на нечовешка злоба и омраза. Омраза към нас, ръководството и нашите гости от България и към членовете, и симпатизантите на сдружението, носещо името на Иван Михайлов", посочват от културния център в Северна Македония. 

Според центъра „маските са паднали“ и вече на всички, които имат желание и воля да разберат и признаят, е ясно - в РСМ злобата и омразата към българите и всичко свързано с България, са дълбоко вкоренени в съзнанието на част от политическия елит на страната и вече много години са тяхна целенасочена политика.

От Културен център Иван Михайлов са дълбоко учудени от "прибързаната и необмислена позиция" на президента Стево Пендаровски, който по повод откриването на клуба заяви, че България предлага хитлерист и нацист за сближаване. Той имаше предвид името на центъра, който е кръстен на българския революционер Иван Михайлов. Припомняме, че сходна позиция имаше и външният министър на югозопадната ни съседка Буяр Османи. 

От поста става ясно, че културният център е регистриран официално със своето име през март 2019 г. и до деня на официалното откриване на клуба никой в Република Северна Македония не е видял нищо лошо или нередно в неговото съществуване и дейност. "В момента, в който ни беше обърнато малко повече внимание от институциите в България, веднага станахме „остър трън“ в очите на институциите в страната и срещу нас и България се отприщи страстна истерия, флагмани, на която все пак да кажем, откровено бяха най-вече определени политици и определени медии и техните ботове, фалшивите профили във "Фейсбук", които имат за цел разпространяването на говора на омраза и торпилиране на перспективата за развитие на добросъседските отношения между България и РСМ", пишат от центъра.

От КЦ "Иван Михайлов" - Битоля се обръщат към своите критици с няколко въпроса. "Как протестиращите в с. Кравари знаеха толкова точно времето и мястото на кацане на вертолета на българския министър-председател Кирил Петков? Ние като организатори нямахме никаква информация за това. Та въпросът, който вълнува е - кой информира организаторите на протестите, които на нас са ни добре известни, че те бяха така добре подготвени с изработени плакати и транспаранти?", питат от културния център. Те имат предвид посрещането на българската делегация по-рано през април обиди и провокативни изказвания и плакати от местни жители.

От културния център питат каква е символиката и значението на портрета на Иван Михайлов в кабинета на лидера на опозицията в Северна Македония Християн Мицковски, наследен и намирал се там още по времето на предишния председател на ДПМНЕ и премиер на страната Никола Груевски, но запазен от Мицковски.

Те завършват поста си с думи на Иван Михайлов: „Вероятно ще се търси възможност да бъде отречено, че всички борци във ВМРО са били САМО българи. Но те правеха жертви и приемаха Македония да стане независима държава, с равни права на народностите, които целият свят признава. Който отрича тези народности и ги преследва, той е противник на Независима Македония“!

Манипулирано ли е преброяването в Северна Македония? Какво е мнението на историците - четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com