Ковачевски: Посещението на българската делегация в Битоля разпали отново езика на омразата (ВИДЕО)

3133
Ковачевски: Посещението на българската делегация в Битоля разпали отново езика на омразата (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Действията на българската делегация в Битоля събудиха духовете от миналото, разпалвайки отново езика на омразата и недоверието. Това са ходове, които целят еднодневна политическа печалба и дългосрочно увреждане на крехките отношения. Това каза македонският министър-председател Димитър Ковачевски във видеообръщение по повод откриването на българския клуб в Битоля.

По-рано в изявление на правителството бе заявено, че именуването на клуба на името на Иван Михайлов цели да се подкопае и постави под въпрос напредъкът в диалога между Скопие и София.

„Още от първия ден на мандата ми като министър-председател казах, че не се отклонявам от това разговорите между Северна Македония и България да се водят достойно и в духа на европейските ценности. Ние се придържахме към този ангажимент през целия този период. Реализирахме конкретни съвместни проекти, подобрихме отношенията и намалихме речта на омразата. За съжаление, с последното посещение на българската делегация в Битоля, духовете на миналото се събудиха, разпалвайки отново езика на омразата и недоверието, срещу които успешно се борихме. Затова напълно разбирам и усещам гнева на гражданите през изминалите дни“, изтъкна Ковачевски.

"Страната ни получава своята независимост след Втората световна война, в която гражданите участват в антифашистката национално-освободителна война.

Османи: Изборът на име на българския културен клуб беше порвокация

Провокация беше не отварянето на българския клуб в Битоля, а изборът на име. Това трябва да бъде добре разбрано. Откриването на клубов...

Антифашистката ангажираност на гражданите е част от националната ни идентичност, с която се гордеем в демократична Европа. Македонските граждани са за членство в ЕС, но провокации, които нараняват чувствата ни като граждани, застрашават този ангажимент. Република Северна Македония е суверенна държава и ние сме длъжни да защитаваме нашето достойнство. Имаме стратегическа цел да се присъединим към ЕС, но достойно с нашата национална гордост и уникалност“, каза премиерът в обръщението си.

Той смята, че трябва да се продължи да се работи за укрепване на диалога и подобряване на отношенията между двете нации до окончателно уреждане на спора.

„Но за да бъде това успешно, нито една от страните не трябва да прави крачки назад. Не трябва да допускаме постоянно връщане към миналото и ходове, които целят еднодневна политическа печалба и дългосрочно увреждане на крехките отношения, които изграждаме. Република Северна Македония ще продължи реформите във всички области, които ще подготвят страната за пълноправно членство в Съюза“, каза Ковачевски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com