Давутоглу поискал лично от Гюлен да не заговорничи срещу Ердоган

4444
Давутоглу поискал лично от Гюлен да не заговорничи срещу Ердоган

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу се е срещнал с духовника Фетулах Гюлен през 2013 г. по време на посещение в САЩ и е поискал от него да спре да осъществява заговори срещу правителството и да се върне в Турция.

Гюлен, който е обвинен от властите в Турция за редица престъпления, в това число и създаването на т. нар. "паралелна държава", която според управляващите се опитва да осъществи преврат, живее в САЩ в самоналожено изгнание.

"Имахме разузнавателни данни и бяхме наясно за техните (бел. ред. - на последователите на Гюлен) цели. Знаехме какво планират. Искахме да направим последен опит, последен призив, също както когато знаеш, че идва буря. Помолихме го да остане в законовите граници и да се върне в Турция", каза Давутоглу, който през 2013 г. все още беше външен министър.

Според него двамата са се срещнали в Пенсилвания, където живее Гюлен, само три месеца преди да се проведе масираната операция срещу членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Давутоглу допълва още, че срещата се е провела със знанието на тогавашния президент Абдула Гюл и премиера Реджеп Ердоган, пише БГНЕС.

"Сега не е времето", е бил отговорът на Гюлен според Давутоглу. "Днес аз разбирам от този отговор "не сега", че той е чакал да мине превратът, който щеше да се случи през декември. Той е планирал да се завърне в Турция така, както Хомейни се завърна в Иран", каза още премиерът.

Турция щяла да скъса отношения с България и да отприщи бежанска вълна при признаване на "геноцид"

Ако бяхме приели декларацията на "Атака" за арменския геноцид, до вечерта турският посланик у нас щеше да бъде отзован, както стана с т...

Признанието за срещата идва, след като информацията за нея беше разпространена първоначално в про-гюленистки медии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com