X
 
 

Егейските острови буквално тръгват на бунт срещу гръцкото правителство - заради мигрантите

2228 0
Егейските острови буквално тръгват на бунт срещу гръцкото правителство - заради мигрантите
Снимка: Getty
Егейските острови де факто тръгнаха на бунт срещу централната власт в Гърция заради въпроса с постоянно идващите от Турция мигранти, предаде БНР.

Местната власт на островите в Егейско море прекрати сътрудничеството си с правителството след решението на кабинета на гръцкия премиер Мицотакис за използване на поземлени имоти на островите за изграждане на нови затворени лагери за мигрантите.

Гърция плаща 9,5 млн. евро на общините, настаняващи мигранти

Общините с приемни центрове за мигранти ще получат общо 9,5 млн. евро от правителството, произтичащи от реципрочната такса от 150 евро ...

Всички общински съвети на островите поставят ултиматум пред правителството - няма да допуснат изграждане на нови мигрантски лагери и искат незабавно изтегляне на чужденците от островите. Жителите заплашват с безсрочни протести и блокиране на пристанища и летища. "Сами ще охраняваме островите", заявиха пред медиите хората.

От областната управа на островите съобщиха, че днес внасят иск в съда за антидемократична политика и нарушаване на конституцията на Гърция.

За разглеждане на казуса жителите настояват за спешно заседание на парламента и призовават гръцкият президент да свика среща на лидерите на парламентарните партии.

"Хората са готови за гражданско неподчинение и демонстрации", описват обстановката кметове от островите.

Гърция строи затворени лагери на пет егейски острова

Гърция обяви, че през март започва изграждането на бежански лагери от затворен тип на пет от островите в Егейско море. В тях ще могат д...

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално