X
 
 

Ето какви са планираните промени в конституцията на Македония

2240 2
photo of Ето какви са планираните промени в конституцията на Македония
Снимка: iStock/Guliver
Вторият етап от дебатите по измененията на конституцията в македонския парламент започна. Пленарната сесия може да продължи 12 дни, тъй като за всяко изменение се предвижда 3-дневно обсъждане. В тази втора фаза приемането на измененията изисква 61 гласа. Все пак председателят на парламента Талат Джафери изрази надежда, че дебатите ще приключат доста по-бързо, предаде БГНЕС.

Ето какви са планираните промени

Македонците са против промяна на конституцията, сочи проучване

Повече от 50% от македонците се противопоставят на промяната на конституцията в резултат на Договора от Преспа за промяна на името, пок...

Първото изменение на основния закон предвижда в текста името "Република Македония" да се замени с "Република Северна Македония". Вместо "Македония" в членовете на конституцията ще се използва "Северна Македония", с изключение на член 36, който има исторически аспект, и се отнася за "Специалните социални права на борците от Антифашистката война и от всички националноосвободителни войни на Македония".

Второто изменение се отнася до Преамбюла на Конституцията на Република Македония, така че думите "решения на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония" се заменят с думите "Провъзгласяване на първата сесия на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония" и се добавя Охридското рамково споразумение.

Третото изменение гласи, че "Републиката уважава суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните държави", а четвъртата се отнася за гражданите, живеещи в чужбина, и предвижда, че "Републиката защитава правата и интересите на своите граждани, живеещи или пребиваващи в чужбина, и насърчава връзките им с родината, но няма да се намесва в суверенните права на другите държави и вътрешните им дела”.

Вторият етап от конституционните промени трябва да завърши до 18 декември, а цялостната работа по основния закон да приключи до средата на януари.

Македонският парламент гласува за историческите конституционни промени

Македонският парламент одобри решението за конституционните промени. 80-те депутати, гласували „за”, представляват мнозинст...

След приемането на конституционните изменения в парламента, вносителят на предложенията за промените, т.е. правителството, трябва да организира публично изслушване в продължение на три дни, след което има два дни, за да подготви доклад и да го представи на депутатите.

След това председателя на парламента Талат Джафери е задължен в рамките на 30 дни да насрочи сесия, за да финализира промените, което както на първия етап, изисква мнозинство от две трети. С този вот ще приключи процедурата по измененията на конституцията, които произтичат от Договор от Преспа.

На 19 октомври парламентът, с 80 гласа за срещу и 39 против, започна процедурата по промяна на конституцията. Две трети от мнозинството беше осигурено с осем гласа на депутати от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Янко 2 Янко преди 5 месеца Профил на трол?
    Точно сега трябва да ги натиснем да премахнат глупостите да защитават македонците зад граница. Още по-важно - да ги заставим да признаят българите за основен народ в Македония.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    Желязото се кове, докато е горещо. Така че да пожелаем на нашите братя да финализират промените в Конституцията и Договора с Гърция час по-скоро, докато конюнктурата на Балканите и Европа не се е променила. Успех !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално