X
 
 

Ето какви са планираните промени в конституцията на Македония

1958 2
photo of Ето какви са планираните промени в конституцията на Македония
Снимка: iStock/Guliver
Вторият етап от дебатите по измененията на конституцията в македонския парламент започна. Пленарната сесия може да продължи 12 дни, тъй като за всяко изменение се предвижда 3-дневно обсъждане. В тази втора фаза приемането на измененията изисква 61 гласа. Все пак председателят на парламента Талат Джафери изрази надежда, че дебатите ще приключат доста по-бързо, предаде БГНЕС.

Ето какви са планираните промени

Македонците са против промяна на конституцията, сочи проучване

Повече от 50% от македонците се противопоставят на промяната на конституцията в резултат на Договора от Преспа за промяна на името, пок...

Първото изменение на основния закон предвижда в текста името "Република Македония" да се замени с "Република Северна Македония". Вместо "Македония" в членовете на конституцията ще се използва "Северна Македония", с изключение на член 36, който има исторически аспект, и се отнася за "Специалните социални права на борците от Антифашистката война и от всички националноосвободителни войни на Македония".

Второто изменение се отнася до Преамбюла на Конституцията на Република Македония, така че думите "решения на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония" се заменят с думите "Провъзгласяване на първата сесия на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония" и се добавя Охридското рамково споразумение.

Третото изменение гласи, че "Републиката уважава суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните държави", а четвъртата се отнася за гражданите, живеещи в чужбина, и предвижда, че "Републиката защитава правата и интересите на своите граждани, живеещи или пребиваващи в чужбина, и насърчава връзките им с родината, но няма да се намесва в суверенните права на другите държави и вътрешните им дела”.

Вторият етап от конституционните промени трябва да завърши до 18 декември, а цялостната работа по основния закон да приключи до средата на януари.

Македонският парламент гласува за историческите конституционни промени

Македонският парламент одобри решението за конституционните промени. 80-те депутати, гласували „за”, представляват мнозинст...

След приемането на конституционните изменения в парламента, вносителят на предложенията за промените, т.е. правителството, трябва да организира публично изслушване в продължение на три дни, след което има два дни, за да подготви доклад и да го представи на депутатите.

След това председателя на парламента Талат Джафери е задължен в рамките на 30 дни да насрочи сесия, за да финализира промените, което както на първия етап, изисква мнозинство от две трети. С този вот ще приключи процедурата по измененията на конституцията, които произтичат от Договор от Преспа.

На 19 октомври парламентът, с 80 гласа за срещу и 39 против, започна процедурата по промяна на конституцията. Две трети от мнозинството беше осигурено с осем гласа на депутати от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ.

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Янко 2 Янко преди 1 седмица Профил на трол?
    Точно сега трябва да ги натиснем да премахнат глупостите да защитават македонците зад граница. Още по-важно - да ги заставим да признаят българите за основен народ в Македония.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Желязото се кове, докато е горещо. Така че да пожелаем на нашите братя да финализират промените в Конституцията и Договора с Гърция час по-скоро, докато конюнктурата на Балканите и Европа не се е променила. Успех !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Самоук художник от Айтос реди пета самос...

Иван Петров не е учил живопис, но рисува от малък. Това му дава вътрешно чувство за свобода и удоволетворение. Днес, той е зрял мъж на ...

missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 15-16 декември

Овен Празничната еуфория и цялата тази приповдигнатост ви идват твърде много. Вие умеете да контролирате емоциите си и се чудите защо...

Последно в Актуално