Гръцкият кабинет отпуска 200 млн. евро за социални дейности

14596
Гръцкият кабинет отпуска 200 млн. евро за социални дейности
Снимка: Getty Images/Guliver

Гръцкото правителство ще отпусне 200 милиона евро в подкрепа на гражданите в трудна икономическа ситуация.

Новият законопроект, който беше внесен снощи в парламента, е първият за новия кабинет. Той цели да се бори с хуманитарната криза в страната. Политиката на "строги икономии" доведе до намаляване на БВП на страната през тримесечието, закриването на стотици хиляди магазини, малки и средни предприятия, а броят на безработните достигна 1,5 милиона души.

Меркел: Гърция трябва да представи по-конкретни реформи

Канцлерът на Германия Ангела Меркел смята, че Гърция трябва да остане в еврозоната. Въпреки това тя призова правителството в Атина да в...

"Дълбоката рецесия, причинена от политиката на строги икономии и икономическа криза в последните шест години е довела до драматични социални последици", се казва в документа. В него се допълва: "Този законопроект има за цел да намали хуманитарната криза чрез мерки, които осигуряват достъп на нуждаещите се до основни стоки и услуги от първа необходимост".

По време на заседание на кабинета миналата седмица премиерът Алексис Ципрас заяви, че подобряването на живота на засегнатите от кризата е "главен дълг" на правителството. Той обаче подчерта, че Атина ще продължи да изпълнява задачата да балансира държавния бюджет, информира ТАСС.

Първият законопроект на правителството ще възстанови връзката с електропреносната мрежа на тези домакинства, които не са плащали сметки за ток, поради липса на пари. Приоритет ще се дава на хора, които са безработни от дълго време, както и семейства с малки деца. Около 300 хиляди гърци получават талони за храна. В законопроекта се предвиждат помощи от 220 евро на месец за около 30 000 семейства, които не могат да си плащат наема, информира БГНЕС.

От тези 200 милиона евро, разпределени през 2015 г. за преодоляване на последиците от строгите икономии, 22 милиона евро ще отидат за безплатно електричество, 40 милиона за неплатени наеми, а 137 милиона евро са предназначени за осигуряване на безплатна храна.

Германия: Гърция няма да получи пари без да изпълни обещанията си

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че Гърция няма да получи "нито едно евро", докато не изпълни обещанията по своят...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com