Гръцкият военен министър иска оставката на свой колега заради думата "Македония"

2322
Гръцкият военен министър иска оставката на свой колега заради думата "Македония"

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, който е и лидер на коалиционната партия „Независимите гърци“, призова своя колега по миграционните въпроси Янис Музалас да подаде оставка заради това, че не е нарекъл Македония с нейното пълно име Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

Музалас нарече северната гръцка съседка само „Македония“ по време на свое вечерно интервю, пише британският в. „Гардиън“.

Бързо след това той се извини, като министри от кабинета го подкрепиха и завиха, че този спор е разсейване от усилията на Музалас за справяне с бежанската криза.

„Поисках Музалас да подаде оставка сам, да защити правителството и да си тръгне“, каза Каменос пред телевизия „Мега“, като допълни, че за неговата дясна партия това е много важен въпрос.

В изявление от правителството се посочва, че „усилията за отслабване на министъра, който всеки ден се бори, за да се справи с бежанската криза, са безотговорни и лицемерни, най-вече преди идващата среща на върха на ЕС“, предаде БГНЕС.

Много гърци чувстват силна емоционална връзка с името Македония, използвано исторически, за да опише рожденото място на Алексъндър Велики и части от древна Гърция. Някои също смятат, че съвременното използване на името от отделна държава, която покрива голяма част от същата територия, представлява претенция за северната гръцка провинция със същото име, пише още изданието.

Съвременната държава се установява като такава през 1991 г. след разпада на бивша Югославия и официалното й наименование в ООН е Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

Каменос от своя страна заяви, че е съобщил своите притеснения на премиера Алексис Ципрас, който е и лидер на другата коалиционна партия СИРИЗА. „Аз продължавам да подкрепям това правителство и Ципрас до самия край, но и аз имам граница. След като министърът признава, че е направил голям гаф, то тогава трябва да си върви“, каза Каменос.

Управляващата в Гърция коалиция се крепи на малко мнозинство и се нуждае от „Независимите гърци“, за да може в парламента да бъдат прокарвани нужните реформи в рамките на третия спасителен план за страната, който беше договорен миналата година.

Конфликтът е малко вероятно да се отрази на коалицията, но въпреки това показва различията между двете партии, които са на противоположните страни на политическия спектър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com