Грък кмет: Казусът, който нагорещи отношенията между Албания и Гърция

5485
Грък кмет: Казусът, който нагорещи отношенията между Албания и Гърция
Снимка: iStock/Guliver

Първият кръг по делото на Фреди Белери, затвореният етнически грък, избран за кмет на Химаре, завърши с това, че той остана в ареста, въпреки мобилизацията на Гърция на международно равнище и с неотстъпчивата позиция на албанския министър-председател Еди Рама, пише БГНЕС.

Казусът по същество

На 14 август изтече тримесечният срок, предвиден в албанското законодателство, в който Белери трябваше да положи клетва, след като бъде избран. Има обаче и такива, които твърдят, че времето трябва да започне да се брои от 27 юни, когато градският съвет се събра за първи път, и следователно срокът изтича в края на септември. Но Рама е този, който държи всички козове. Белери не можа - всъщност не му беше позволено - да присъства на церемонията по полагането на клетва и да положи клетва, така че сега ще бъдат обявени нови общински избори. Техният срок ще бъде определен от правителството, което в зависимост от плановете си може да разшири обхвата на изборния закон, който иначе предвижда нов вот в рамките на 45 дни.

Ще се кандидатира ли отново Белери? Теоретично той все още има това право да се кандидатира, тъй като криминалното му досие остава чисто, но планът на Рама почти сигурно предвижда изключването му. Как? Чрез самата съдебна система.

Вероятно преди изборите и въпреки очевидната липса на убедителни доказателства - според защитата - Белери ще бъде осъден за купуване на гласове, което ще опетни чистото му криминално досие и по този начин ще му попречи да се кандидатира. Не е изключено обаче Рама да уреди Белери да бъде освободен преди процеса, за да овладее гнева на гръцкото малцинство и да покаже великодушие пред международната общност. Но въпреки че ще бъде освободен, той няма да може да се кандидатира на изборите. Рама ще продължи да изпълнява плана си за политическо неутрализиране на Белери, към което се стреми от първия момент, в който кандидатурата на етническия грък беше обявена в Химаре.

В този случай топката ще бъде в полето на жителите на Химаре и в това на представителите на етническото малцинство, които ще бъдат помолени да решат дали ще участват в новите избори и с кого, или ще се въздържат, прекъсвайки всякаква връзка с централната власт в Тирана.

Вариантите

Според албански анализатори, които следят развитието на събитията, в случай на повторни избори Рама ще търси кандидат сред етническите гърци, който да бъде възможно най-обединяващ, за да разцепи привържениците на Белери. По този начин той ще отстрани Белери и, което е най-важно, ще контролира община Химаре и ще регулира в полза на близки до него и партията му интереси горещия въпрос за имотите на етническите гърци и по-общо за всички туристически имоти по т.нар. албанска ривиера, както твърди опозицията в страната.

Етническото гръцко малцинство в Химаре показа гнева си с протестен митинг на централния площад в града на 14 август. Съдържанието на протеста и особено речите на кметовете на Атина и Солун, които поискаха незабавното освобождаване и полагане на клетва от Белери, изглежда са разгневили Рама. Няколко часа по-късно в дълъг пост в интернет албанският министър-председател заяви, че е "без думи" и обвини Атина в "сюрреалистична намеса във въпрос, с който се занимава албанското правосъдие". Коментирайки коментарите на Рама, независимият анализатор Анди Бушати определи изказването на Рама в уебсайта Lapsi.al за "нелепост, която вреди на Албания". Той предполага, че Еди Рама сам се е поставил в ъгъла, като е взел решение Белери да бъде арестуван само няколко дни преди изборите на 14 май.

"От една страна, той знае, че печели точки сред онези албанци, които не уважават хората, които смятат Химаре за гръцко. От друга страна, тази победа на националистическия популист рискува да има много висока цена. Албанският премиер изглежда усеща тази загриженост, която все повече удря на камък в Брюксел и Вашингтон. Осъзнавайки, че този гняв е достигнал точката на кипене с протеста в Химаре, премиерът реши да се оправдае с отворено писмо, написано по-скоро, за да бъде прочетено в Атина, отколкото в Тирана", пише Бушати.

"Не исках да безпокоя домакина". Еди Рама обясни защо не е отишъл в Гърция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Задържаха 58 души, заподозрени в подготвяне на провокации по повод 1 май в Турция

Румънското правителство одобри: Строят нов мост, който ще ги свързва с Украйна

Земетресение разлюля Сърбия

Ковачевски: Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ ще спре преговорите между РСМ и ЕС

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com