Гърция предлага на Скопие името "Вардарска Македония"

14409
Гърция предлага на Скопие името "Вардарска Македония"
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Гръцкото правителство смята да предложи на властите в Скопие наименованието „Вардарска Македония“ като предложение за решаване на спора с името. Това съобщава гръцкият седмичник RealNews.

Според изданието властите в Атина смятат, че определението „Вардарска Македония“ ще премахне всякакви претенции от страна на Македония. Друго алтернативно предложение може да бъде „Република Скопие“, което обаче македонската страна е отхвърляла при преговорите в миналото.

Рестартирането на сложната игра за името на Македония

Македония има ново правителство и нов премиер. След десетилетие на политиката на Никола Груевски, който държеше страната в перманентен ...

Вестникът твърди, че тези предложения са известни на македонското правителство и на международния посредник Матю Нимиц.

Тези предложения идват преди визитата на гръцкия външен министър Никос Кодзиас в Скопие, която е планирана за август. Основна тема на разговорите му ще бъде изграждането на мерки за доверие, отбелязва още БГНЕС.

Преговорите по същество ще се водят след изборите в Германия, защото, според RealNews, Берлин играе ключова роля в региона. През септември във Федералната република ще се проведат избори за Бундестаг, които се очаква Ангела Меркел да спечели за четвърти път.

Заради спора с името Гърция блокира членството на Македония в НАТО и започването на преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Actualno.com припомня, че в дебата за името на Македония се включи и директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров. "Ако трябва да си говорим откровено, истинското име на Македония трябва да бъде Югозападна България", коментира проф. Димитров.

Гърция няма да позволи на Македония да влезе в ЕС и НАТО под временно наименование

Министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас отхвърли възможността Атина да позволи на Македония да се присъедини към Европейс...

Преди дни новият македонски премиер Зоран Заев заяви, че е готов страната да се присъедини към НАТО под името Бивша югославска република Македония (БЮРМ), както настоява Гърция, за да ускори интеграцията си в ЕС.Малко по-късно от Алианса разпространиха официално становище, в което се казва, че Република Македония ще трябва първо да разреши спора с Гърция за името и после да получи покана за НАТО.

Малко по-късно от Алианса разпространиха официално становище, в което се казва, че Република Македония ще трябва първо да разреши спора с Гърция за името и после да получи покана за НАТО.

Междувременно президентът на Република Македония Георге Иванов и турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу обсъдиха по-нататъшното задълбочаване на двустранните отношения между Скопие и Анкара.

Двамата са изразили удовлетворение от традиционното приятелство и партньорство, както и от добрата комуникация между двете страни във всички области от взаимен интерес.

В Скопие високо оценяват подкрепата, която Турция оказва на страната, като употребява конституционното й име Република Македония, както и по пътя й към НАТО, изтъкна Иванов.

Божидар Димитров предложи вариант за ново име на Македония - Югозападна България

Ако трябва да си говорим откровено, истинското име на Македония трябва да бъде Югозападна България. Това се посочва в коментар на дир...

„След решаването на политическата криза е време да се даде нов тласък на членството на Република Македония в НАТО. Както и досега, очакваме вашата открита подкрепа за това“, добави държавният глава.

От своя страна министър Чавушоглу е информирал за подкрепата, която Турция оказва на Македония за нейната европейска и евроатлантическа интеграция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com