Гърция продължава с разчистването на лагера Идомени

1112
Гърция продължава с разчистването на лагера Идомени

Продължава акцията на гръцката полиция по разчистването на нелегалния мигрантски лагер в Идомени (Сехово) на гръцко-македонската граница. През вчерашния ден властите са успели да изселят 2000 души, съобщиха гръцките власти, които посочиха още, че акциите ще продължат и през следващите дни.

Според съобщения в лагера има над 10 000 души, които очакват да продължат пътя си към Западна Европа, но останаха на македонската граница след затварянето на т. нар. Балкански маршрут по-рано тази година.

По данни на полицията 42 автобуса с повече от 2000 души са потеглили от Идомени /Сехово/ към центрове за настаняване на мигранти в Солун и околността. Полицейското присъствие в Идомени /Сехово/ ще остане засилено по време на евакуацията, докато лагерът не бъде изцяло изпразнен. До лагера не се допускат медии и по тази причина не може да се говори със сигурност дали срещу изселваните мигранти не се прилага насилствени действия, предаде БГНЕС.

Действията на Гърция по разчистването на лагера могат да бъдат оценени като закъсняло признание на съществуващата реалност – Балканският маршрут за мигрантите повече не съществува. Той беше затворен в резултат на задружните действия на държавите от Западните Балкани и Централна Европа. Водещи в този процес бяха Унгария и Австрия, които помогнаха на Македония да се справи със стотиците хиляди мигранти, които Гърция изпращаше в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com