Хърватските депутати казаха "не" на обучението на украински войски

3009
Хърватските депутати казаха "не" на обучението на украински войски
Снимка: Facebook/Володимир Зеленський

Хърватското правителство днес не успя да получи подкрепата на парламента за обучението на украински военни по програма на Европейския съюз, която разедини лидерите на страната, предаде БГНЕС. 

Европейският съюз стартира най-голямата си досега мисия за военно обучение, чиято цел е да подготви първоначално 15 000 украински войници в няколко държави-членки. Участието в мисията, която има за цел да подкрепи борбата на Киев срещу Русия, раздели политиците в Хърватия, която е членка на ЕС и НАТО.

Хърватия харчи рекордни суми за въоръжаване - най-големите инвестиции след войната

През последните две години Хърватия е сключила договори на стойност 1,3 милиарда евро за доставка на оръжия, военно оборудване и изграж...

Президентът Зоран Миланович неведнъж е заявявал, че е против, и е твърдял, че това ще "въвлече Хърватия във войната повече, отколкото е необходимо". "Това би означавало войната да се пренесе в Хърватия", заяви през октомври Миланович, чиито правомощия са ограничени, но който е главнокомандващ въоръжените сили на страната.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Изявленията на президента накараха консервативния министър-председател Андрей Пленкович, чието правителство подкрепи предложението за обучение, да го обвини в "проруски възгледи". Заради разногласията правителството подложи въпроса на гласуване в парламента в петък.

Решението за това дали около 100 украински войници ще бъдат обучавани в Хърватия е "избор между Украйна и режима на Путин", заяви Пленкович преди гласуването. Въпреки това, едва 97 депутати подкрепиха предложението, което е по-малко от необходимите две трети, за да бъде то прието. Този акт нанесе сериозен удар на министър-председателя.

Британски морски пехотинци участвали в "опасни тайни операции" в Украйна

Кралски морски пехотинци са участвали в тайни операции в Украйна, призна за първи път висш британски генерал. Генерал-лейтенант Робърт ...

Депутатите от опозицията, които се противопоставиха на този ход, твърдят, че той ще превърне Хърватия в "мишена" за Русия. Близо 60% от хърватите са против обучението на украински войници в страната им, а около една трета са "за", показва проучване, проведено по-рано този месец. 

Основният център на Мисията на ЕС за военна помощ (EUMAM) ще бъде създаден в Полша, а вторичният щаб ще бъде в Германия. Мисията е създадена за първоначален период от две години и се очаква да струва около 60 млн. евро годишно. Парите идват от Европейския механизъм за мир на блока - фонд, който е силно натоварен, тъй като се използва за покриване на разходите за доставки на оръжие от членове на ЕС за Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com