Как ще процедира Гърция при поетапното премахване на ограниченията?

2722
Как ще процедира Гърция при поетапното премахване на ограниченията?
Снимка: Getty Images/Guliver

Планът на гръцкото правителство за връщане към нормалността ще бъде приложен постепенно и поетапно, при условие че кривата на коронавируса продължава да се изравнява. Премахването на мерките може дори да приключи още през юли, ако нещата вървят по план и няма възобновяване на вируса, пише електронното издание на вестник Kathimerini, цитирано от агенция "Фокус".

Индикации за пътя, който предстои, даде правителственият съветник по въпросите на пандемията, експертът по инфекциозни болести Димитрис Циодрас, който миналата седмица оприличи отмяната на мерките с път, пълен с завои, на който понякога водачът трябва да поставя крака си на газта, а в други случаи да настъпи спирачките.

Всъщност моделът, разработен от правителството в сътрудничество с експерти, не само предвижда, че съществуващите ограничения няма да бъдат прекратени едновременно, но и че премахването им няма да бъде „хоризонтално“. По-скоро връщането към нормалното състояние ще бъде постепенно въз основа на критерии като възраст или дейност. 

По-специално премахването на ограниченията за движение, което се очаква да бъде отправна точка, няма да засегне всички в началната фаза. Например, има предложение за изключване на членовете на уязвими групи, включително възрастни хора от тази начална фаза и ограничаване на контакта им с членове на активното население като техните деца и внуци.

Освен това забраната за големи социални събития, включително възобновяване на работата на барове и кафенета, ще остане в сила и в ранната фаза. Също така премахването на ограниченията за движение първоначално ще засяга градските центрове. 

Похвала за Гърция - реагира най-добре на коронавируса в еврозоната

Гърция е "единственото забележимо - и може би изненадващо - изключение" от тенденцията за лошо политическо ръководство що се отнася до ...

Ограниченията за пътуване ще бъдат премахнати след средата на юни или началото на юли, така че ще има постепенно връщане към нормалното и на туристическия фронт.

Същата философия ще се прилага за отварянето на търговските обекти, ресторантите, баровете и другите бизнеси, тъй като ще има времева рамка за премахване на ограниченията. Отварянето на молове, кафенета, ресторанти и нощни клубове например няма да се случи в началната фаза.

Що се касае до магазините, за тях ще продължат да са в сила ограниченията за влизане на определен брой хора едновременно, както е и сега.

Темата продължава в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ковачевски: Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ ще спре преговорите между РСМ и ЕС

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com