Какви са настроенията в гръцкия парламент преди гласуването за спасителната помощ

9569
Какви са настроенията в гръцкия парламент преди гласуването за спасителната помощ
Снимка: Getty Images / Guliver

Депутатите в гръцкия парламент имат само още няколко часа да направят законовите промени за мерки за икономии, които ще им позволят да получат спасителната финансова помощ от 86 милиарда евро. Заседанието е предшествано от преговори и совалки между отделните парламентарни сили. Преди малко приключи закритото заседание на парламентарната група на "Сириза", предаде БНТ.

Половината депутати от "Сириза" няма да подкрепят внесените от премиера и лидер на "Сириза" Алексис Ципрос мерки за икономии, съобщи bTV.

ЕК поиска и България да даде пари за спасяването на Гърция

Европейската комисия потвърди, че ще иска от България и останалите 8 страни извън еврозоната да участват в спасяването на Гърция чрез...

Очаква се обаче голяма част от опозицията да гласува "за" предложенията на Ципрас. 

Гласуването ще е на фона на масови протести. Очаква се демонстрантите да останат пред парламента до късно тази вечер, докато не приключи гласуването на закона с мерките.

"Изпратих в понеделник писмо на премиера, което смятам, че достатъчно ясно обяснява причините за оставката ми. Ясно е, че всеки, който не гласува в полза на споразумението не може да остане част от правителството”, заяви Надя Валавани, зам.-министър на финансите на Гърция в оставка.

"Днес е може би най-решаващият ден, откакто се завърнахме към демокрацията. Всички 300 депутати в гръцкия парламент носят лична отговорност към народа, към следващите поколения и основно към клетвата, която са положили", каза от своя страна Дора Бакоянис, депутат от “Нова демокрация". 

Мария Царуха, зам.-министър на вътрешните работи на Македония-Тракия: ”От всеки един от нас зависи какво ще се случи. В този момент единствено Ципрас може да се справи, ако следва това, което казва, да направи нещата по-добри или поне да се бори за това”. 

Камерън: Няма да финансираме никого от еврозоната

Великобритания няма да предостави финансова помощ за страна от еврозоната, включително и Гърция. Това заяви британският премиер Дейви...

"Гръцкият народ каза “не” на съкращенията, “не” на меморандума. Нямаме право да потъпкваме волята на 62% от народа", каза обаче Танасис Петракос, депутат и парламентарен говорител на "Сириза".

Председателят на парламента Зои Констандопулу се обяви против споразумението с думите: "Парламентът не трябва да се поддаде на изнудването", предаде БНР.

Европейската комисия обяви мобилизирането на 35 млрд. евро за подкрепа на гръцката икономика. Парите ще бъдат на разположение до 2020 година, ако бъдат спазени условията, договорени от евролидерите в понеделник.

Не само държавите от валутния съюз на ЕС, но и тези извън еврозоната ще станат гаранти на спешен заем за Гърци. Това обяви Върховният комисар на ЕС по въпросите за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, цитиран от "Фокус".

В същото време се разгаря скандал с доклад на Международния валутен фонд (МВФ), който предупреждава, че споразумение като постигнатото няма да реши проблема.

Още една оставка в правителството на Ципрас

Нова оставка в правителството на Гърция беше хвърлена днес (15 юли). Оставката е напървия зам.-финансов министър Надя Валавани, предаде...

Гръцката столица Атина е в навечерието на нощ на протести. Участниците за вечерната демонстрация на „Синтагма” започнаха да се събират на площада минути преди 19:00 часа. Градът се готви и за 24-часова стачка, информира bTV.

Гърците са недоволни от шестте готвени законопроекта, които биха вдигнали данъците и биха увеличили пенсиите. Преди обед стотици лекари, фармацевти и държавни служители излязоха на протест. Те нарекоха управлението на "Сириза", обещало им край на икономиите, но след това капитулирало в Брюксел, с една конкретна дума: „Мафия”. 

Ако парламентът гласува обещаните на Брюксел мерки за икономи, според протестиращите, животът в страната ще стане много труден.

*Информацията е обновенакъм 20.00 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани