Кьовеши арестува израелски разузнавачи, опитали да й упражнят натиск

2752
Кьовеши арестува израелски разузнавачи, опитали да й упражнят натиск

Служители на частна израелска разузнавателна компания бяха арестувани в Румъния заради опити да упражнят натиск върху ръководителя на антикорупционната служба в страната, пише АФП.

Заповед за арест е издадена на белгиеца Давид Гекловиц и роденият в Израел Рон Вейнер, който има френски паспорт. Двамата работят за компанията „Black Cube”.

„Започнато беше разследване и двама души са арестувани”, заяви говорителката на прокуратурата Михаела Пориме.

„Производството е свързано с провалени опити за натиск”, добави Лаура Кьовеши, главният обвинител в специализираната Национална антикорупционна дирекция.

Кьовеши е 42-годишна бивша баскетболистка, която заедно с други лица като бившия правосъден министър Моника Маковей, е една от водещите фигури в безпрецедентните мерки срещу корупцията в северната ни съседка.

Разследвания на дирекцията на Кьовеши доведоха до редица уволнения и дела срещу хора с високо обществено положение през последните години, предаде БГНЕС.

Гекловец и Вейнер са обвинени в организиране на „престъпна група, целяща опетняване на репутацията на Кьовеши”.

Предполага се, че частните разузнавачи са оказвали натиск върху трима приближени на прокурорката чрез „многобройни заплашителни телефонни обаждания и хакване на имейли”, с цел да открият улики за корупционна дейност.

Двамата са хакнали електронните пощи на приятели и роднини на Кьовеши. Предполага се, че услугите на „Black Cube” са потърсени от личност, разследвана от антикорупционната агенция, твърдят източници на АФП.

Според уебсайта й „Black Cube” е „селектирана група ветерани от елитното израелско разузнаване, специализирана в поръчкови решения на сложни бизнес и съдебни предизвикателства”.

Бившият директор на израелското разузнаване „Мосад” Меир Даган, който почина миналия месец, беше почетен президент на компанията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани