Косово вече има нов премиер

1757
Косово вече има нов премиер
Снимка: ПЦ на МС

Събранието на Косово гласува с 67 гласа "за", 30 "против" и без въздържали се, лидерът на Движението "Самоопределение" Албин Курти за нов министър-председател и прие предложението му за съставяне на ново правителство, съобщава МИА, цитирана от БГНЕС.

Кабинетът на Курти се състои от 18 членове, трима от които са вицепремиери: Бесник Бислими , отговарящ за европейската интеграция, развитие и диалог, Доника Грвала, отговаряща за външните работи и диаспората и Емилия Реджепи, отговаряща за правата на човека и малцинствата.

Конституираха новия парламент на Косово, депутатите положиха клетва

Депутатите от новоизбрания парламент на Косово положиха днес клетва. На учредителната сесия присъстваха 114 депутати, съобщи албанската...

Новият министър на финансите е Хекуран Мурати, на правосъдието Албулена Хаджиу, за здравеопазването Арбен Вития, образованието и науката ще ръководи Арбери Нагавчи, културата - Хайрулах Чеку, министър на регионалното самоуправление е Елберт Красничи, на екологията, териториалното планиране и инфраструктурата Либурн Алиу, на земеделието Фатон Пеци, на отбраната Арменд Мехай, на вътрешните работи Джелял Свечля, на промишлеността и търговията Розета Хайдари, на икономиката Артане Ризваноли, на общностите и завръщането Горан Ракич и на регионалното развитие Фикрим Дамка .

Курти съобщи, че осем от членовете на новия кабинет са членове на неговата партия "Самоопределение", която спечели убедителна победа на предсрочните избори на 14 февруари, заедно с Демократически съюз на Косово на действащия председател на парламента Вьоса Османи с 50,27% от гласовете и 58 места в 120-членното Събрание на Косово. Новият премиер подчерта, че една трета от членовете на неговото правителство са жени и две от тях са вицепремиери.

В обръщението си като министър-председател Курти очерта приоритетите в икономическото развитие, борбата с безработицата, борбата с пандемията, развитието на човешките права, укрепването на сигурността на държавата и правата на всички граждани, независимо от тяхната принадлежност. Той ще работи усилено за повишаване на качеството на образованието и за по-голяма социална справедливост.

По отношение на външната политика, Курти обяви засилване на връзките със съюзническите страни, особено с Албания и САЩ, както и за засилване на ангажиментите за членство в НАТО и Европейския съюз. Курти заяви, че правителството му ще поддържа добри отношения със съседните страни, като същевременно очаква Сърбия да се изправи срещу престъпленията си в Косово и обяви, че ще търси обезщетение за икономическите, финансовите и други щети, причинени от войната и след това.

Косово: Външният министър подаде оставка заради скандал с купуване на гласове

Отиващият си министър на външните работи и диаспората в правителството на Косово Мелиза Харадинай-Стубла подаде оставка днес, след като...

След гласуването на правителството, по време на първото обръщение на Курти като нов премиер на Косово, депутатите от опозицията напуснаха парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com