Македония подслушваше и българското посолство, казва Заев

16869
Македония подслушваше и българското посолство, казва Заев

Съществуват записи от подслушвани телефонни разговори на посланици на България в Македония. Това заяви лидерът на опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев пред Агенция "Фокус".

По думите му всички записи на дипломати им били връчени лично, а този процес не бил прозрачен съгласно Виенската конвенция. Заев посочи, че записи са получили няколко посолства и много повече посланици, тъй като в някои от посолствата имало смяна на дипломатите. Той даде пример с американското посолство, където са били подслушвани двама посланици. В тази връзка записи получи и българското посолство, заяви Заев.

И ООН загрижена заради кризата в Македония

ООН е дълбоко загрижена от политическата криза в Република Македония и по-специално в областта на спазването на човешките права. Това...

Скандалът с подслушванията в Македония гръмна преди около месец и половина, след като точно Заев изнесе данни по въпроса. Лидерът на СДСМ обяви, че ще повдигне обвинение срещу директора на Агенцията за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков и Горан Груевски, служител в агенцията. Според Заев Миялков е подслушвал и министри от кабинета на Никола Груевски, включително и вътрешният Гордана Янкуловска.

На 31 януари македонските власти обявиха, че са предотвратили опит за преврат. На следващия ден Основният съд в Скопие определи мярка задържане под стража от 30 дни за трима души, които са разследвани за участие в сваляне на правителството.

В ареста са бившият директор на Службата за сигурност и контраразузнаване Зоран Верушевски, неговата съпруга и общинският служител от град Струмица Бранко Палифров. Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз Зоран Заев остана без паспорт и се разписва в полицейско управление един път в седмицата. На извънредна пресконференция премиерът Никола Груевски каза, че Зоран Заев лично му е признал, че сътрудничи с чужда разузнавателна служба.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com