Македонският президент иска кабинетът да обяви текста на договора с България

3027
Македонският президент иска кабинетът да обяви текста на договора с България

Държавният глава на Македония Георге Иванов призова правителството да обяви текста на договора за добросъседство с България преди подписването на документа.

Според Иванов липсата на прозрачност предизвиква негативни коментари и загриженост в обществото, която трябва да се преодолее чрез публикуване на текста преди подписването на документа.

Путин към Иванов: Писмеността дойде в Русия от македонската земя, Захариева контрира

"Научих, че руският президент Владимир Путин днес се е обърнал към македонския си колега Георге Иванов с думите: "Писмеността дойде при...

Президентът подчертава, че винаги трябва да се имат предвид националните и държавните интереси на Република Македония и че никое междудържавно споразумение не трябва да бъде в ущърб на македонските национални интереси, се казва в съобщението от кабинета на Иванов, цитирано от БГНЕС.

Вчера той проведе среща с външния министър Никола Димитров, на която е бил информиран за последния вариант на договора за приятелство и добросъседство с България.

Държавният глава се ангажира да продължи да участва и занапред в процесите на помирение и решаване на спорните въпроси по мирен път и чрез политически диалог в съответствие с международното право и добросъседските отношения, за да се постигнат справедливи решения въз основа на принципите на взаимното зачитане и подкрепа и ненамеса във вътрешните работи на държавите, се казва в съобщението на президентската канцелария.

Същевременно Иванов приветства волята и ангажираността на всички, които през изминалия период бяха включени в усилията за съгласуване на договора между двете страни.

Заев: Договорът с България открива сериозни перспективи за Македония

Договорът за приятелство с Република България открива сериозни перспективи за Македония. От този договор Македония може само да спечели...

Actualno.com припомня, че на 20 юни на съвместна пресконференция след среща в Министерски съвет с Бойко Борисов, македонският премиер Зоран Заев заяви, че на 2 август 2017 г. ще бъде подписан Договорът за добросъседство с България.

На въпросната дата българският премиер обеща, че ще посети Македония, за да отпразнуват заедно с македонския си колега годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com