X
 
 

Меркел подкрепи Ципрас за Договора от Преспа

287 0
Меркел подкрепи Ципрас за Договора от Преспа
Снимка: Gettyimages.com
Преспанският договор е в полза на целия регион и цяла Европа. Това каза германският канцлер Ангела Меркел по време на срещата си в Атина с гръцкия премиер Алексис Ципрас, предаде БГНЕС.

"Благодаря на Ципрас, който работи заедно с премиера Зоран Заев, за разрешаването на дългогодишния спор за името. Тук става въпрос за нещо, за което всеки един от нас знаеше, че няма да се стигне до лесно решение. Но, сега с името Северна Македония за всички нас, говоря от името на Германия, има яснота, която дава възможност на Северна Македония да стане член на НАТО и ЕС. Това нещо не е добро само за Северна Македония, а и за самата Гърция и цяла Европа", каза Меркел по време на съвместна пресконференция с Ципрас.

Ципрас хлъзна Македония: Влизането им в НАТО зависи от самия Алианс

Процесите на ратифициране на Договора от Преспа в Гърция ще започнат веднага след приключването на конституционните промени, а протокол...

Германският канцлер категорично отхвърли твърденията на лидера на "Нова демокрация" Кирякос Мицотакис, че "има връзка между Договора от Преспа и пенсиите в Гърция". "Разбира се, че има различни позиции. Аз няма да се меся в различните планове на политическите партии в Гърция. Аз говоря за приключването на спора за името. Ще разговарям с Мицотакис, без да давам голямо значение на моята роля. Но, вярвам, че това, което стана с разрешаването на спора за името е в полза на Северна Македония, Гърция и ЕС. Аз съм дълбоко убедена в това", подчерта Меркел.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас смята, че Преспанският договор може да бъде модел за разрешаване на различни спорове. "Преспанският договор е много важна крачка напред за стабилността, сигурността и съвместното развитие в региона. Вярвам, че той може да послужи като модел за разрешаване и на други въпроси в бъдеще. Този модел дава възможност да се върви напред без да се налагат решения от едната на другата страна", каза Ципрас.

По време на съвместната пресконференция и двамата лидери говориха положително за европейската перспектива за страните от региона.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители