МВнР с нова остра позиция срещу албанския премиер Еди Рама

4533
МВнР с нова остра позиция срещу албанския премиер Еди Рама
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи в София отправи нова остра критика към албанския министър-председател Еди Рама - този път заради думите му, че България е блокирала 8 години началото на преговорите на Албания за членство в ЕС.

Коментара си Рама направи по време на Бледския форум на 29-30 август. От МВнР публикуваха изявление днес, в което нарекоха думите му "поредни откровено антибългарски изявления", базиращи се на невярно твърдение.

"МВнР решително отхвърля направените от него внушения като неприемливи и непристойни за поведение на министър-председател на страна-кандидат за членство в ЕС", добавят от външното министерство.

Албанският премиер нарече България "хаос и позор"

Албанският премиер Еди Рама отправи остри критики към България, че "държи за заложник" страната му и Северна Македония по пътя им към е...

"МВнР вече е изразявало своята позиция по повод антибългарската риторика на Еди Рама, която се превръща в траен рефрен на неговото политическо говорене. Сега тя се съчетава и с антиевропейска насоченост и опит за принизяване на механизмите на европейския процес. Изказванията разкриват превратни разбирания за политическия смисъл на процеса на поставяне на отношенията в региона на европейски релси. Очевидно става въпрос или за липса на умения за европейско общуване или за целенасочено подклаждане на антиевропейски настроения", продължава изявлението на МВнР.

Според ведомството България си запазва правото да реагира по подходящ начин на поведението на албанския министър-председател, следвайки принципите на международното и европейското право.

Припомняме, че в края на юни Рама и МВнР влязоха в остър словесен сблъсък, започнал след изявление на албанския премиер, че "ветото на България върху напредването на Северна Македония към ЕС е позор". Външното ни министерство го предупреди да съобразява изразните си средства с езика, който приляга на министър-председател на държава, желаеща членство в ЕС. Рама отвърна: "Вдигнете ветото или ще се наложи да ме търпите".

В крайна сметка Народното събрание даде зелена светлина на Скопие за начало на преговорите за членство в Европейския съюз, а след това и парламентът на Северна Македония прие т.нар. "френско предложение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com