МВнР с реакция за "българския" кмет на Скопие: Насаждането на омраза не води до добросъседски отношения

2542
МВнР с реакция за "българския" кмет на Скопие: Насаждането на омраза не води до добросъседски отношения
Снимка: iStock/Guliver

Българската страна се въздържа от незабавна реакция, тъй като не желаеше да бъде въвлечена в предизборната полемика в Северна Македония. Тази последователна позиция на ненамеса в политическите процеси в съседната ни държава не означава, че приемаме продължаващите дискриминация и говор на омраза към гражданите на Северна Македония, които по някакъв начин са свързани с България и българския народ. Това се казва в позиция на Министерството на външните работи, изпратена до медиите.

Тя идва като реакция на престрелките, в които страната ни беше замесена в последните дни. Припомняме, че по време на местните избори в РС Македония кмет на Скопие стана подкрепената от ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска. Преди почти седмица Заев обяви, че ще подаде оставка, ако неговият Социалдемократичен съюз (СДСМ) изгуби Скопие. Срещу Арсовска в последната седмица имаше и нападки заради предполагаемото ѝ българско гражданство, прераснали в заиграване с антибългарски настроения.

"Събитията от изминалата седмица и агресивната реторика, използвана в предизборната кампания за кмет на град Скопие, са пореден показателен пример за налаганата в страната атмосфера на нетолерантност и недоброжелателност към нейни граждани с българско самосъзнание и към България", категорични са от МвНР.

След оставката на Заев топката е в СДСМ, но ясен наследник няма

Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев подаде оставка в неделя, след като неговата партия загуби втория тур на кметскит...

"Категорично неприемливо е използването на говор на омраза като инструмент на вътрешнополитическо противопоставяне. Подобно поведение и методи стимулират прояви на дискриминация и нетолерантност. Те представляват директно отрицание на основните европейски ценности и противоречат на всички демократични норми. Допринасят за създаването на неблагоприятна среда за гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание и към всеки, който иска да развива приятелски отношения с България", се казва в позициията.

Според ведомството "неуспехът на тази антибългарска кампания на отминалите избори показва, че тя не среща подкрепата на гражданите на Северна Македония". "Очакваме това да бъде допълнителен стимул за представителите на всички политически партии в бъдеще да се въздържат от използването на т.нар. българска карта в контекста на политическото и обществено противопоставяне", категорични са от МнВР.

От Външно министерство припомнят и че според Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество двете страни трябва да предприемат „ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство към насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения“.

"Стриктното, добросъвестно и цялостно прилагане на международно поетите правно-обвързващи ангажименти е от ключово значение и остава предпоставка за напредък в присъединяването към ЕС", категорични са от ведомството и допълват, че страната ни ще следи с особено внимание всички процеси, свързани със създаването на необходимите условия за свободна самоидентификация и спазване на правата на гражданите с българско самосъзнание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Сърбия

Ковачевски: Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ ще спре преговорите между РСМ и ЕС

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com