СДСМ загуби Скопие, Зоран Заев хвърли оставка

6320
СДСМ загуби Скопие, Зоран Заев хвърли оставка
Снимка: Фейсбук

Македонският премиер Зоран Заев подаде оставка както от министър-председателския пост, така и от този на лидер на Социалдемократическия съюз на Македония. Това стана часове след като опозиционен кандидат спечели местните избори и стана кмет на Скопие, предаде БГНЕС.

"Поемам отговорността за резултатите от тези избори. Подавам оставка като министър-председател. Имаме още 2.5 години. Има възможност за съставяне на прогресивно мнозинство. Донесох свобода и демокрация, а демокрацията означава поемане на отговорност", каза още Зоран Заев и поздрави победителите на изборите. Според него при управлението си той е създал добри отношение с всичките съседи на РСМ и е успял да вкара страната в НАТО и има реални шансове тя да започне преговори за членство в ЕС. Заев не огласи подробности или график за това кога ще подаде оставка - ход, който трябва да бъде одобрен от парламента. Заев каза също, че е против предсрочни парламентарни избори след оставката му. Заев загатна, че според него част от победата на ВМРО-ДПМНЕ е резултат от наливане на пари "отвън", без да даде уточнения.

Заев: Кандидатката за кмет на Скопие Данела Арсовска е гражданин на България и трябва да се оттегли

Данела Арсовска е решила да бъде почетен консул на Унгария, да бъде мост между РС Македония и Унгария, да представлява друга държава. С...

Решението на Заев беше предшествано от месеци на спад в популярността на премиера, докато той се бореше да поддържа икономиката на страната въпреки пандемията от коронавирус, а преговорите за евентуално присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз бяха в застой.

Досегашният кмет на Скопие Петре Шилегов, от управляващите социалдемократи, губи поста от подкрепяната от ВМРО-ДПМНЕ Даниела Арсовска. Това сочат данните на македонската изборна комисия при над две трети преброени бюлетини. Предстои потвърждаване на резултата, но разликата между двамата не пада под 15 хил. гласа (и 15 пункта) в полза на Арсовска в последния час и половина. Към 23:30 ч. българско време тя надхвърли 20 хил. гласа. След това се появи информация, че Данела Арсовска получава 54.66% от гласовете срещу досегашния кмет Петре Шилегов, който събира едва 41.73 на сто.

Вчера партията на Зоран Заев претърпя тежка загуба на втория тур от местните избори. Партията загуби в Скопие, Битоля, Охрид и други големи градове на страната. Албанският коалиционен партньор ДСИ на Али Ахмети загуби считаните за свои крепости Гостивар и Тетово.

Развръзката е важна и за националната политика в Северна Македония. Преди почти седмица Заев обяви, че ще подаде оставка, ако неговият Социалдемократичен съюз изгуби Скопие. Срещу Арсовска в последната седмица имаше и нападки заради предполагаемото ѝ българско гражданство, прераснали в заиграване с антибългарски настроения.

Заев се обяви против предсрочни парламентарни избори

Загуба на Петре Шилегов - кандидат за кмет на Скопие от СДСМ, означава излизане на Зоран Заев от правителството. В интервю пред телевиз...

Заев влезе в политиката през 2003 г., като спечели три мандата като кмет на родния си град Струмица и след това стана лидер на социалдемократите през 2013 г. Той беше избран за министър-председател през 2017 г. след 10 години управление на Никола Груевски, чието правителство беше разклатено от огромен скандал с незаконно подслушване, разкрит от самия Заев.

През 2018 г. Заев сключи трудна сделка с Атина за добавяне на географското определение "Северна" към официалното име на страната, за да се разграничи от гръцката провинция Македония - т.нар. Договор от Преспа. Смяната на името беше предварително условие на Гърция за проправяне на пътя за евентуално членство в ЕС и НАТО.

Оттогава обаче страната е изправена пред проблеми с България, която блокира началото на преговорите за членство в ЕС. София настоява за спазването на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 година, спиране на езика на омразата, спиране на фалшификацията на историята и признаването на правата на българите на македонска земя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com