Новото румънско правителство - със стари муцуни, свързани с корупция

3173
Новото румънско правителство - със стари муцуни, свързани с корупция

Новото правителство на Румъния, предложено от Социалдемократическата партия във вторник (3 януари), включва политици, които са били в затвора по обвинения в корупция или са били замесени в различни корупционни схеми.

Въпреки обвиненията за корупция, които тресяха социалдемократите през последните години, те спечелиха изборите със сериозни икономически обещания за увеличаване на заплатите и пенсиите и намаляне на данъците, пише изданието Politico.

Молдовският президент отне гражданството на Траян Бъсеску

Молдовският президент Игор Додон отне молдовското гражданство на бившия румънски държавен глава Траян Бъсеску. Това съобщи самият Дод...

Лиа Олгута Василеску например, заместник-председател на Социалдемократическата партия и министър на заетостта, беше разследвана миналата година по четири обвинения за подкуп, три обвинения за злоупотреба с власт и за пране на пари. Тя бе вкарана и в затвора за кратко миналата пролет.

Actualno.com припомня, че през лятото на тази година Василеску искаше да се бори за нов мандат като кмет на шестия по големина румънския град Крайова въпреки обвиненията срещу нея. Тя е и човекът, който на практика блокира обществено обсъждане сред гражданите на Крайова по въпроса за бъдещето на АЕЦ "Козлодуй". Това каза пред Actualno.com още през есента на 2015 г. професор Ади-Мария Симою от румънската група за гражданска инициатива за местен референдум в румънския град относно бъдещи проекти в рамките на българската АЕЦ "Козлодуй" .

Сега като министър на заетостта Василеску ще има за задача да бъдат осигурени обещаните увеличения на минималната работна заплата през следващите четири години.

Друг кадър на новото правителство е Теодор Мелешкану, бивш шеф на Румънската разузнавателна служба, който е минал през много различни правителствени роли след падането на комунизма през 1989 г. Сега той е предложен за министър на външните работи - роля, която игра два пъти.

Обявиха състава на новото румънско правителство

Лидерите на двете коалиционни партии - Ливиу Драгня от Социалдемократическата партия (СДП) и Келин Попеску-Теричану от Алианса на либер...

Общо 26 министри се очаква да бъдат потвърдени и правителството да положи клетва днес (4 януари). Премиер ще е Сорин Гриндеану. България и Румъния празнуват заедно десетилетното членство в Европейския съюз, като и двете страни са поставени под мониторинг от страна на ЕС, който наблюдава усилията на българското и румънското правителство в борбата с корупцията. В последния доклад от миналата година Румъния получи повече похвали и дори се заговори, че може да бъде отделена от България в европейския мониторинг.

Още за състава на новото румънско правителство четете ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com