Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орбан вбеси мюсюлманите в Босна и Херцеговина

24 декември 2021, 08:45 часа • 16919 прочитания

Босненски официални лица и религиозни лидери осъдиха предположенията, изказани от унгарския министър-председател Виктор Орбан и неговия говорител, че интеграцията на Босна и Херцеговина в Европейския съюз ще бъде предизвикателство поради многобройното ѝ мюсюлманско население.

Говорителят на Орбан Золтан Ковач написа в Туитър, че "предизвикателството с Босна е как да се интегрира страна с 2 милиона мюсюлмани", посочва БГНЕС.

По време на дългата си реч в Будапеща Орбан заяви, че Унгария подкрепя кандидатурата на Босна и Херцеговина за членство в ЕС, като добави, че като член на ЕС Унгария трябва да мобилизира много енергия, за да преодолее "умората от разширяването, която е обхванала Европейския съюз".

"Правя всичко възможно да убедя водещите европейски лидери, че Балканите може да са по-далеч от тях, отколкото от Унгария, но начинът, по който управляваме сигурността на държава, в която живеят 2 милиона мюсюлмани, е ключов въпрос и за тяхната сигурност", каза той.

Реакцията в Босна и Херцеговина беше остра, като някои босненски партии поискаха забрана на планираното официално посещение на Орбан в Сараево, а духовният водач на мюсюлманската общност, Хюсеин Кавазович, нарече изказването на Орбан "ксенофобско и расистко".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес