По македонски - опозицията бойкотира референдума, но не съвсем

3492
По македонски - опозицията бойкотира референдума, но не съвсем
Снимка: БГНЕС

Избирателната активност на референдума в Македония до 11:00 часа местно време е била 8,03%, показват данните от системата за паралелно гласуване. Отчетен е малък инцидент в село Йегуновце – графит с обидно съдържание, който е бил изрисуван на една от стените на сградата, в която се помещава избирателна секция 2117, предаде БГНЕС.

Бойкот на ВМРО-ДПМНЕ, но не съвсем

Гласуването в Македония върви нормално, но при ниска активност

Референдумът за името на Македония и бъдещата ориентация върви нормално и без затруднения засега, предаде БНР. Над 1 800 000 са имащит...

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски няма да гласува на днешния референдум в Република Македония. Това каза говорителят на партията Наум Стоилковски. Според него "Мицкоски е взел това решение , защото въпросът на референдума бил манипулативен и многозначителен".

"Мицкоски е срещу промяна на името и срещу този договор, който унижава Македония", обясни Стоилковски.

Същевременно обаче Заместник- председателят на ВМРО ДПМНЕ Митко Янчев гласува на днешния референдум. Председателят на парламентарната група на ВМРО ДПМНЕ Драган Данев и поне още двама депутати също са дали своя глас на днешния референдум.

Оптимизмът на властта

Джамбазки вижда албанска опасност заради референдума в Македония

В края на седмицата братята ни край Вардар правят важен избор. Избират дали да премахнат границата и да пътуват свободно от Охрид до Че...

Днес е истински празник. Очаквам чрез масовото гласуване, с високата избирателна активност още веднъж да се потвърди и многоетническото единство на нашите граждани и цялостното политическо единство на гражданите извън всяка политическа партия или политически убеждения. Това каза премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев, след като гласува в избирателна секция 1730 в началното училище "Никола Вапцаров" в Струмица. Той пристигна, придружен от съпругата си Зорица и сина си Душко.

Заев подчерта, че благодарение на действията на България се е насърчила и гръцката страна. Македония подписа две исторически споразумения - първо Договора с България за добросъседство, приятелство и сътрудничество, а след това и историческото споразумение с Гърция, с което най-накрая се реши 25-годишният спор за името, каза македонският премиер. Това остави трайна следа тук в региона, като се изгради приятелство, което се основава на европейските ценности. Мисля, че това ще повлияе положително на бъдещите поколения, изтъкна Заев.

"Очаквам парламентът да последва решението на мнозинството на гражданите, което днес ще даде ясен отговор в каква посока трябва да се движи страната ни. Очаквам след тези решения Македония най-накрая да постигне своите стратегически цели, да бъде член на най-мощни военен съюз в света - НАТО и да бъде член на най-силната икономически съюз в света - Европейският съюз", подчерта Заев пред редица местни и чуждестранни журналисти.

На въпрос дали е убеден, че референдумът ще бъде подкрепен от положителен вот, той бе категоричен, че очаква голяма част от македонските граждани да гласуват "за". По негови сметки 80% от македонците подкрепяли европейската и натовската перспектива на Македония.

Македония застава пред исторически референдум сред множество подводни камъни

Днес (30 септември) в Република Македония ще се проведе референдум, който трябва да отвори пътя към евроатлантическата интеграция на за...

Днес е голям ден за Македония, но това е и един голям ден за приятелството с България и Гърция и с всичките ни съседи Това каза македонският министър на външните работи Никола Димитров след като гласува в днешния референдум. "В продължение на един месец политиците говореха и обясняваха колко е значим този исторически залог при днешния кръстопът, на който се намираме. Днес говори народът, а народът говори чрез гласуване", каза Димитров и добави: "Надявам се днес да бъде един истински празник за демокрацията и нашата Македония окончателно да тръгне напред в истинската посока към НАТО и ЕС със запазването на всичко, което е важно за нас".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Спасиха мигранти край Крит

Посещението на Еди Рама в Гърция виси на косъм

Сезонът на пожарите в Гърция започна: Властите подгтовят елитен пожарникарски екип

Скупщината на Сърбия избра новото правителство: САЩ са разочаровани

Турската полиция задържа стотици хора на първомайски протести (ВИДЕО)

Арестуваха над 40 души от „Ислямска държава“ в Турция

Вучич: Никой не ни съставя правителствата, Сърбия е независима държава

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Задържаха 58 души, заподозрени в подготвяне на провокации по повод 1 май в Турция

Румънското правителство одобри: Строят нов мост, който ще ги свързва с Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани