Подклаждал ли е синът на Вучич война в Косово?

4817
Подклаждал ли е синът на Вучич война в Косово?
Снимка: Getty Images

Пореден скандал между Косово и Сърбия предизвикаха твърдения, че сина на сръбския президент Александър Вучич - Данило е замесен в събитията в село Банска, в сблъсъците между косовската полиция и въоръжена група сърби, в който бяха убити един полицай и трима сърби.

В публикация в профила си във Фейсбук министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля разкрива “нови факти за връзката на Сърбия със събитията в Банска“ и намеква, че Данило Вучич може да е свързан с атаките.

Свечля публикува по-рано снимки на документите за самоличност на мъж, за когото се твърди, че е участвал в нападението на 24 септември, с твърдения, че е човек, близък до Данило Вучич, син на президента на Сърбия: 

Още: Косово: Открихме сръбско оръжие за над 5 млн. евро, искаме екстрадиция на избягалите нападатели

"Две седмици след терористичната атака в Банска продължаваме да разкриваме фактите, които доказват пряката връзка на Сърбия с организацията и осъществяването на тази атака.

На мястото на нападението полицейските части са открили личния документ и колата на Милорад Йевтич, което доказва, че той е бил в поделението, нападнало косовската полиция. Терористът Милорад Евтич е известен като един от най-близките съратници на Данило Вучич, син на сръбския президент Александър Вучич. От последните 5 посещения на сина на Вучич в Косово 4 пъти са били заедно в една кола. Милорад Йевтич също е идентифициран като един от нападателите на войници на КФОР на 29 май в Звечан.

Остава органите за сигурност и разследванията да открият, че освен Вучич и висшите сръбски държавни структури, синът му е участвал и в планирането и организацията на терористичната атака в Банска, Звечан", пише Свечля.

Още: Единодушно: Косовският парламент призова международната общност да разследва Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич реагира в Инстаграм на твърденията, че синът му е замесен в събитията в село Банска.

"Тази вечер Курти обвини моето семейство, моят първороден син Данило, че по някакъв начин е участвал в това, което той казва, че е терористична атака в Банска. Първата характеристика на страхливците, която всеки човек забелязва, е когато някой напада чужди семейства, деца, защото те винаги им изглеждат като най-лесната мишена. Данило, разбира се, няма нищо общо с това, освен че обича Сърбия и Косово като част от нея, съгласно Устава на ООН. Опита се, Курти, с дълги цеви и фланелката да му свалиш, но не успя. Ти обиди дъщеря ми по героичния и мъжествен начин, който само ти умееш. Терористът в Косово си само ти, защото ти убиваш и тероризираш сръбския народ, а за Данило не се притеснявай, той е смел младеж, никога и по нищо не прилича на теб", заяви Вучич в Инстаграм, цитиран от БТА.

Още: Косово: Един от убитите нападатели е бил бодигард на сръбския топ шпионин

Най-голямата партия на косовските сърби "Сръбска листа" остро осъди "атаките на институциите в Прищина срещу Данило Вучич".

"Не е за вярване колко много Албин Курти (премиерът на Косово), освен антисръбските си настроения, е обсебен от семейството на президента Александър Вучич, така че не пропуска месец, без да измисли някоя лъжа и да обвини или обиди дори децата на семейство Вучич. С намерението да свърже трагичните събития в Банска със сръбската държава, сега той отиде крачка по-далеч и измисли история със своя помощник Свечля, че чак синът на президента Данило Вучич е замесен в тези събития!?“, се казва в декларация на партията на косовските сърби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат притиснати от собствените си обещания

В Черна гора започна среща на ЕС, САЩ и лидерите на Западните Балкани

Над 400 души са се удавили в Гърция през 2023 г.

НАТО напомни: Преспанският договор проправи пътя на РСМ към алианса

ЕС с остра позиция срещу Косово след недопускането на сръбския патриарх

Едно говори, друго прави: Новият президент на Северна Македония "омекна" пред ЕС

Прегласуване на парламентарния вот в 4 секции в Северна Македония

Протест: Коктейли “Молотов“ пред общината в Тирана

Вучич: Нито една страна няма да влезе в ЕС преди Украйна, запомнете тези мои думи

Опитал да изнесе ценни отровни паяци и скорпиони от Турция: Задържаха куратор от американски музей (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани