Ранени и арестувани след черногорския гей парад

34594

Двайсет и един души, повечето полицаи, са ранените, арестувани са 60 души. Това е равносметката от гей парада, състоял се в неделя в столицата на бившата югославска република Черна гора Подгорица, съобщи местната полиция, предаде БГНЕС.

Шествието, в което участваха стотина активисти и привърженици на движението на сексуалните малцинства, се състоя в центъра на Подгорица. Едновременно с това край тях около 1,5 хиляди противници на демонстрацията влязоха в сблъсъци със силите на реда, които осигуряваха безопасността на събитието. За да разгонят атакуващите ги, полицаите употребиха палки и сълзотворен газ, а в отговор по тях полетяха пиратки и камъни, съобщи РИА"Новости".

Един от ранените полицаи е с тежка травма. Медицинска помощ е поискал и заподозрян за участие в нападението срещу силите на реда. По-рано местните медии съобщиха за няколко пострадали участници в шествието и за 15-годишен младеж, който получил изгаряния от самоделно взривно устройство, което искал да хвърли срещу участниците в акцията. В полицейската информация не се споменават тези случаи.

От 60-те задържани 21 са непълнолетни. Полицията е иззела от заподозрените участници или организатори на безредиците "коктейли Молотов", бензин, метални пръти, камъни, димки и други предмети. След края на акцията участниците в гей парада и журналисти са евакуирани от полицейски автомобили на безопасни места. Общо за осигуряване на безопасността на шествието са били ангажирани около 2 хил. служители на силите на реда. Министърът на вътрешните работи на Черна гора Рашко Коневич оцени действията на полицията като "професионални и правомерни".

Акцията на активистите от сексуалните малцинства и техните привърженици е втора в историята на Черна гора и първа в столицата. През юли в курортния град Будва акцията на различните бе придружена от сблъсъци на противниците на гей парада с полицията.

Черна гора обяви независимостта си през 2006 година и е официален кандидат за влизане в Европейския съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com