Румънски министър: Рогозин прелетя незаконно над България, лъгал е, че не е на самолета

20418
Румънски министър: Рогозин прелетя незаконно над България, лъгал е, че не е на самолета

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, на когото ЕС наложи санкции, прелетял в петък, 9 май, над България и Румъния "неправомерно", заяви румънският външен министър Титус Корлъцян пред румънската телевизия Диги 24.

Думите на румънския министър официално потвърждават, че Рогозин е минал над българска територия - нещо, което нито една официална институция в България не потвърди.

Частният самолет, с който руският вицепремиер пътувал за Кишинев, Молдова, за визита в руската сепаратистка област Приднестровие "е минал неправомерно през българското и румънското въздушно пространство предвид санкциите от ЕС", заяви Корлъцян, пише БГНЕС.

Брюксел наложи на 61 руски и проруски представители, сред които и Рогозин, забрана за издаване на виза и прелитане над територията на общността заради ролята им в украинската криза. Запитана за това, Европейската комисия призна, че "прилагането на рестриктивните мерки не винаги е много лесно".

"Има много сложни случаи, например този", заяви говорителката на Катрин Аштън Мая Кочианчич. Първоначално Рогозин планирал да прелети над Украйна, за да отиде в Молдова, но Киев се противопостави на това. Според Корлъцян частният самолет, в който пътувал Рогозин, е съобщил на българските и румънските въздушни власти списъка с пътниците.

"Това прелитане беше неправомерно, защото на въпросите на българите и на румънските компетентни власти относно присъствието на лица, на които са наложени санкции, бяха дадени уклончиви отговори, имало прекъсвания на комуникацията и дори лъжа. На българите било отговорено, че той (бел. ред. - Рогозин) не бил в списъка с пътниците", заяви румънският външен министър.

"При нас те опитали да спечелят време с т. нар. прекъсвания на комуникацията", допълни той. Потвърждение, че Рогозин е на борда на самолета било получено едва след като той пристигнал в Кишинев. Тогава Румъния му забранила да прелита над територията й при завръщането си в Русия, което предизвика гнева на Рогозин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com