Русия не иска Косово да има армия

1722
Русия не иска Косово да има армия
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия предупреди Съвета за сигурност (СС) на ООН за опасните последици от преобразуването на силите за сигурност на Косово в пълноценна армия. Заместникът на постоянния представител на Русия в световната организация Владимир Сафронков заяви, че ситуацията в Косово деградира и "горещите глави" неизбежно ще използват тези въоръжени сили срещу сръбското население в Косово, информира БГНЕС.

"Според нашите оценки ситуацията в Косово не само, че не се стабилизира, но обратно - деградира. Натрупват се негативни фактори. Развитието на обстановката изисква конструктивно дипломатическо участие и взискателен международен контрол, преди всичко по линията на Мисията на ООН в Косово", каза дипломатът на заседанието на Съвета за сигурност.

Косово заяви, че ще участва на срещата в София "както всички останали"

Лично президентът на Косово Хашим Тачи ще ръководи държавната делегация за участие в срещата на върха Западни Балкани- ЕС в София на ...

Той обърна внимание на отсъствието на напредък в разследването на убийството на известния политик Оливер Иванович, от деня на което минаха четири месеца, както и на ареста на директора на канцеларията на сръбското правителство по косовските въпроси Марко Джурич, съпроводен с пребиването на десетки хора.

"Такова немотивирано насилие от страна на косовските части със специално предназначение поставя под сериозна заплаха и без това крехкия мир в Косово. Само благодарение на отговорното поведение на сърбите се размина без кръвопролитие", отбеляза Сафронков. Според него натовските сили за Косово и мисията на ЕС в областта на върховенството на закона са наблюдавали безучастно ставащото отстрани и са се самоотстранили от изпълнението на задачата за осигуряване на обществения ред и сигурност.

Според руския представител на фона на подобна политика в Прищина "се култивира чувство за безнаказаност и всепозволеност". "Въпреки резолюцията на СС на ООН 1244 продължава подготовката към трансформация на сегашните сили за сигурност на Косово в пълноценна армия. За това съдействат, излизайки извън рамките на мандата на ООН отделни натовски контингенти от състава на силите в Косово. По-специално се използва затворената територия на военната база "Бондстил", съобщи той.

По думите на Сафронков по този начин се осъществява военна подготовка на косовско албанските силови структури за водене на активни бойни действия". "Бихме искали да предупредим, че в интерес на мира и сигурността на Балканите е необходимо да се спре създаването на този "юмрук", който някои "горещи глави" неизбежно ще използват срещу сръбското население в северната част на края (Косово)", посочи дипломатът. Той напомни, че създаването на базата е било обосновано с необходимостта да се осигури международното присъствие под егидата на ООН и "абсолютната затвореност" на военния обект "предизвиква въпроси". "Международната общност има право да знае каква точно военна дейност се осъществява там, кого и за какви задачи се подготвя, какви учения се провеждат", подчерта Сафронков като предложи да се включи тази информация в редовния доклад на ООН.

КФОР: Оставаме в Косово

НАТО не планира намаляване или промяна в мисията на международните сили в Косово /КФОР/, която се изпълнява съгласно резолюция 1244 н...

Той изрази надежда, че командването на натовската мисия ще прояви здравомислие и ще преразгледа "грешното решение" да прекрати контактите с представителите на Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com