С подкрепа на Германия Османи каза: България няма да иска нищо повече при преговорите за ЕС

9396
С подкрепа на Германия Османи каза: България няма да иска нищо повече при преговорите за ЕС
Снимка: БГНЕС

България няма да постави нови условия в рамките на преговорите на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз. Това заяви македонският външен министър Буяр Османи.

Думите му дойдоха в момент, в който Бундестагът гласува декларация, с която призовава България да не поставя допълнителни условия извън вече поставените. А българският евродепутат Андрей Ковачев, който срещна различни пречки от Скопие да влиза в Северна Македония, се възмути, че Северна Македония търси за подкрепа друга държава относно въпросите с историята, културата и езика.

Включването на българите в конституцията на Северна Македония е основно изискване към Скопие за начало на преговорите за членство на РС Македония в Европейския съюз.

"България не може да поставя нови условия, тъй като всички те се съдържат в преговорната рамка. Рамката е затворена и в нея има три насоки, а в едната от тях има план за действие за малцинствата, което е единственото условие за отваряне на преговорите. Разбира се, че договорите с България и Гърция се съдържат в рамката в частта, в която се оценяват добросъседските отношения, но в насоките е единствено планът за действие. Ние се надяваме, че с България ще изградим отношения, в които движеща роля ще имат добрата воля и при които двете страни няма да стоят с включен калкулатор в ръка“, подчерта министърът.

Идентичността е гарантирана, а македонският език ще бъде официален в ЕС, каза още Османи.

Той заяви, че срокът, който правителството е дало на ВМРО-ДПМНЕ да реши дали ще гласува промените в конституцията, т.е. договорът между управляващите и опозицията относно предложенията от последната лидерска среща, е до началото на първото гласуване в парламента за разглеждането на конституцията.

"Работим по две успоредни линии: с опозицията, като цяло, и с депутатите, в частност. До деня на пленарното заседание, когато ще бъде първото гласуване, са отворени опциите за договор с опозицията относно конституционните промени, включително планът от три точки, който предложих", каза Османи.

"Надявам се, че от правителството до парламента ще бъде препратено предложението на конституционната комисия и ще почнат да текат сроковете, за да се стигне до първото гласуване. До този момент имаме шанс за договор с опозицията", подчерта македонският външен министър.

Преди дни ДСИ заяви, че партията е готова да напусне правителството в същия ден, когато конституционните промени влязат в сила, ако това е предпоставка опозицията да подкрепи конституционните промени, припомня БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com