Словения издига ограда, закупена от Унгария

5346
Словения издига ограда, закупена от Унгария
Снимка: Getty Images/Guliver

Рано тази сутрин пристигнаха първите камиони натоварени с ограда, която ще бъде поставена на границата на Словения с Хърватия.

Властите в Любляна многократно тези дни предупредиха, че ще поставят 1,8-метрова телена ограда по границата с Хърватия с цел да бъде спрян мигрантския натиск срещу 2-милионна държава. Първите камиони пристигнаха в района на Велики Обреж, недалеч от Хармица, информира БГНЕС.

Словения отново заплаши, че ще постави ограда на границата си

Словенските власти ускориха подготовката по поставянето на "технически препятствия" по държавните граници с цел спирането на масовия ...

"Оградата ще има за цел да насочва гражданите към границите. Словения няма да затваря границите, но искаме да спрем неконтролирания прилив на бежанци в нашата страна. Като премиер аз няма да допусна хуманитарна катастрофа в Словения", заяви вчера словенският министър-председател Миро Церар.

 

Фоторепортер на Reuters съобщи, че е видял полицаи и войници около камионите, които ще започнат поставянето на оградата. Според словенските медии оградата е била закупена от Унгария.

Pоставянето на оградата е започнало рано тази сутрин първо в района на Добови, където има забрана за достъп на журналисти, предаде 24ur. Словенската държавна агенция СТА предаде от своя страна, че вдигането на оградата ще започне и в района на Брежица и Завръч през днешния ден.

Словенци ще гласуват на референдум за гей браковете

Словенските депутати гласуваха провеждането на референдум през декември за това дали да бъде приет закон, който позволява на хомосексуа...

В понеделник се проведе извънредно заседание на правителството в Любляна. Външният министър Карл Ерявец предупреди, че се очаква нова мигрантска вълна от над 30 000 души от Гърция. "Правителството се запозна с актуалната информация и очаквания допълнителен прилив на мигранти по т.нар. "Балкански път", както и възможността Германия и Австрия да въведат ограничения при техния прием", се казваше в правителственото комюнике. В него се подчертаваше, че това развитие може да изправи Словения пред неконтролируема ситуация и да доведе до много тежка хуманитарна криза.

През последните 48 часа има огромен организиран мигрантски натиск към Македония от съседна Гърция. Все още никой не знае точният брой, но със сигурност става въпрос за над 10 000 души. След 19-ти юни в Република Македония от Гърция са дошли над 250 000 мигранти.

Припомняме, че Унгария също издигна огради, за да спре бежанския поток, като затвори границите си първо със Сърбия, а след това и с Хърватия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани