Сръбското и руското влияние може да тушират властта на Мило Джуканович в Черна гора

1641
Сръбското и руското влияние може да тушират властта на Мило Джуканович в Черна гора
Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Масови протести на вярващи в Черна гора, които се противопоставят на подтискането на Сръбската православна църква /СПЦ/ в страната, се проведоха в неделя в Подгорица и много други градове преди парламентарните избори, насрочени за 30 август, предаде БГНЕС.

Шествията започнаха в ранната сутрин, но най-големият конвой, който тръгва от втория по големина град Никшич до столицата на страната, беше блокиран от черногорската полиция. Служителите на реда обясниха своите действия като "борба с коронавируса". След много часове на конфронтация между протестиращите и полицията, блокадата на магистралите бе отменена и демонстрантите пристигнаха около 23:00 местно време в центъра на столицата до църквата "Възкресение Христово". Там лидерът на опозиционната коалиция Здравко Кривокапич се обърна към събралото се множество.

"Репортери без граници" реагира на скандален медиен закон в Черна гора

Международната организация "Репортери без граници" заяви, че ако новият закон за медиите в Черна гора влезе в сила в сегашния си вид то...

"Властите се опитаха днес да ми попречат да дойда тук, за да говоря пред вас, забраниха преминаването на участниците в автопротестите, но протестните шествия на вярващи, но протестните шествия се възобновиха. Нашата победа е неизбежна. Ние се борим за бъдещето на всички граждани на Черна гора, а 30 август ще бъде денят на нашата победа. Според социологически проучвания, опозицията има подкрепа, която ще ѝ даде 52 места в парламента (от 81). Сега ви моля да се разотидете спокойно по домовете си, но първо, искрено ви благодаря, че дойдохте. Нека молитвата да ни обедини", каза Кривокапич, след което тълпата в един глас прочете молитвата „Отче наш”. Гражданите скандираха: „Сърбия и Черна гора - едно семейство“, „Победа, победа“, „Няма да се откажем от светилището“. Имаше и лозунги срещу президента Мило Джуканович, който е на власт от 29 години.

Опозиционните партии на Черна гора ще действат с единна листа на предстоящите парламентарни избори на 30 август. Избирателната листа на коалицията се оглавява от Кривокапич, който е професор по компютърни науки в Университета в Подгорица. Както каза лидерът на водещата опозиционна сила "Демократичен фронт" Андрия Мандич по-рано на кореспондент на ТАСС, коалицията "За бъдещето на Черна гора" обединява най-много опозиционни партии, непартийни представители и синдикати. Тя обединява около 10 партии, принадлежащи към политическото движение „Демократичен фронт“, коалицията включва Социалистическата народна партия на Черна гора, движението „Обединена Черна гора“, партията „Реална Черна гора“, Югославската комунистическа партия на Черна гора, Работническата партия, Партията на сръбските радикали, Партията на пенсионерите и др. Партия "Народно движение".

Мандич заяви, че опозицията е разработила сериозна програма за икономическо възстановяване на страната, която ще бъде обяснена на всеки гражданин на Черна гора по време на предизборната кампания. В случай на победата си на изборите опозицията възнамерява във външната политика да възстанови братските отношения с Русия и Сърбия, както и да поддържа стабилни отношения със Запада.

Позицията на православната църква може да играе ключова роля в предстоящите парламентарни избори. Преследванията от властите и опитите за отнемане на имуществото на църквата доведоха до масови, многомесечни протести в страната.

Черна гора отвори последната глава в преговорите с ЕС

Черна гора отвори осмата, последна глава, в преговорите с Европейския съюз на Междуправителствена конференция в Брюксел днес, 30 юни. ...

В навечерието на предстоящите избори духовният водач на страната, черногорско-приморският митрополит Амфилохий призова вярващите активно да участват в народната воля и да гласуват според съвестта си, за човешко достойнство, а не за тези, които изграждат бъдещето на Черна гора на фалшива, безбожна и антирелигиозна идеология

От края на 2019 г. енориашите на Сръбската православна църква провеждат масови митинги в Черна гора, Сърбия и Република Сръбска (част от Босна и Херцеговина) в знак на протест срещу подтискането СПЦ в Черна гора, където в нощта на 27 декември 2019 г. парламентът прие Закон за свободата на религията и вярванията и правен статус на религиозните общности. В негова подкрепа 45 депутати гласуваха в парламента с 81 места от 45 присъстващи, документът беше разгледан, след като полицията задържа всички депутати от опозицията. На 28 декември президентът Джуканович го подписа.

Той обвинява СПЦ, че се опитва да поддържа религиозен монопол в страната. Президентът заяви, че ще търси автокефалия за "черногорската църква" по примера на Украйна. Като част от създаването на нова църква властите на страната възнамеряват да конфискуват църковното имущество от СПЦ. Говорим за повече от 650 светилища, включително манастира Острог, почитан в православния свят.

На заглавната снимка: Черногорският лидер Мило Джуканович

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com