Сърбия остава без руски петрол от ноември заради европейското ембарго

2937
Сърбия остава без руски петрол от ноември заради европейското ембарго
Снимка: Kremlin.ru

От 1 ноеври Сърбия няма да може да получава петрол от Русия, който се доставя в страната с танкери през Адриатическо море и след това по тръбопровод през Хърватия. Това каза сръбският президент Александър Вучич, цитиран от БГНЕС.

От 1 ноеври Сърбия няма да може да получава петрол от Русия, който се доставя в страната с танкери през Адриатическо море и след това по тръбопровод през Хърватия. Това каза сръбският президент Александър Вучич, цитиран от БГНЕС.
В края на юни Вучич заяви, че Сърбия трябва да намери алтернатива на руския петрол заради западните санкции срещу доставките на петрол с танкери от Русия. Тогава той посочи, че петролът може да стигне до републиката само по Адриатическия тръбопровод JANAF от пристанище Омишал в Хърватия до рафинерията Панчево на Сръбската петролна индустрия (NIS), която е 56,15% собственост на "Газпром нефт" и "Газпром".
"Какво ще правим с електроенергията, петрола? От 1 ноември за нас няма да има руски петрол, ще бъдем под санкции (заради ограниченията на доставките от Русия“, заяви Вучич в обръщение към гражданите.
По-рано той разясни, че от 1 ноември поради новия пакет от санкции на ЕС Сърбия няма да може да внася петрол от Русия и търси нови търговски складове, за да си осигури резерви. Сръбският президент заяви, че алтернативната суровина - петрол от иракския Киркук - е с 31 долара на барел по-скъпа от руския петрол, което би довело до загуби за бюджета от 600 млн. долара годишно. В средата на юли сръбският президент предположи, че "ако е необходимо, може да бъде постигнато споразумение с руснаците за предаване на NIS на държавата за срока на санкциите и връщането ѝ, когато санкциите приключат".
Николай Шулгинов, ръководител на руското министерство на енергетиката, и Ненад Попович, сръбски министър на иновациите и технологичното развитие, се срещнаха по-рано, за да обсъдят как да се справят с последиците от предстоящото ембарго върху доставките на руски петрол за Сърбия.
Пристанище Омишал се намира в северната част на остров Крък в Адриатическо море, където е разположен терминал за танкери с нефт и нефтопродукти. На 22 април JANAF, държавният оператор на тръбопроводи в Хърватия, заяви, че ще продължи да доставя суров петрол на NIS след отмяната на пакета от санкции на ЕС. През януари NIS подписа нов едногодишен договор с JANAF за доставка на 3,2 млн. тона суров петрол.От 1 ноеври Сърбия няма да може да получава петрол от Русия, който се доставя в страната с танкери през Адриатическо море и след това по тръбопровод през Хърватия. Това каза сръбският президент Александър Вучич, цитиран от БГНЕС.

В края на юни той заяви, че Сърбия трябва да намери алтернатива на руския петрол заради западните санкции срещу доставките с танкери от Русия. Тогава Вучич посочи, че петролът може да стигне до страната му само по Адриатическия тръбопровод JANAF - от пристанище Омишал в Хърватия до рафинерията Панчево на Сръбската петролна индустрия (NIS), която е 56,15% собственост на "Газпром нефт" и "Газпром".

Вучич: Косово е решено да прогони сърбите

Косовското правителство е твърдо решено да прогони сърбите от Северно Косово. Това заяви сръбският президент Александър Вучич на фона н...

"Какво ще правим с електроенергията, с петрола? От 1 ноември за нас няма да има руски петрол, ще бъдем под санкции заради ограниченията на доставките от Русия“, заяви Вучич в обръщение към гражданите.

Припомняме, че по-рано през годината ЕС одобри шестия пакет санкции срещу Русия, в който влезе забрана на вноса на петрол по тръбопроводи (с някои изключения). В срок до шест месеца страните членки се ангажриаха да спрат да купуват руски петрол, а петролни продукти - до края на 2022 г.

По-рано Вучич разясни, че от 1 ноември поради новия пакет от санкции на ЕС Сърбия няма да може да внася петрол от Русия и търси нови търговски складове, за да си осигури резерви. Сръбският президент заяви, че алтернативната суровина - петрол от иракския Киркук - е с 31 долара на барел по-скъпа от руския петрол, което би довело до загуби за бюджета от 600 млн. долара годишно.

В средата на юли сръбският президент предположи, че "ако е необходимо, може да бъде постигнато споразумение с руснаците за предаване на NIS на държавата за срока на санкциите и връщането ѝ, когато санкциите приключат".

С помощта на арабите и петрола им Байдън притиска Путин - но на каква цена?

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 300 ракети Patriot за Саудитска Арабия в сделка за 3,05 милиарда долара и друга сдел...

Николай Шулгинов - ръководител на руското министерство на енергетиката, и Ненад Попович - сръбският министър на иновациите и технологичното развитие, се срещнаха по-рано, за да обсъдят как да се справят с последиците от предстоящото ембарго върху доставките на руски петрол за Сърбия.

Пристанище Омишал се намира в северната част на остров Крък в Адриатическо море, където е разположен терминал за танкери с нефт и нефтопродукти. На 22 април JANAF - държавният оператор на тръбопроводи в Хърватия, заяви, че ще продължи да доставя суров петрол на NIS след отмяната на пакета от санкции на ЕС. През януари NIS подписа нов едногодишен договор с JANAF за доставка на 3,2 млн. тона суров петрол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com