ЕС с шести пакет санкции срещу Русия, ето какво ще засегне той

10358
ЕС с шести пакет санкции срещу Русия, ето какво ще засегне той
Снимка: iStock

Европейският съюз (ЕС) подготвя шести пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Новите рестрикции ще засегнат петролната промишленост, изтеглянето на повече руски банки от системата за трансакции SWIFT и тези, които са отговорни за дезинформацията. Най-важната руска банка "Сбербанк", която има 37% дял от пазара, също ще бъде изключена от SWIFT.

Очаква се днес, 4 май, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен да представи предложените санкции.

ЕС ще извади още руски банки от SWIFT

Още руски банки ще бъдат изключени от глобалната мрежа за междубанкови разплащания SWIFT. Това предвижда шестият пакет от санкции, коит...

ЕK се надява с постепенното прекратяване на вноса на руски петрол (спиране на купуването му в срок от 6 месеца и отказ от купуване на руски петролни продукти до края на 2022 година) да прекъсне един от най-сигурните парични потоци на Путин за финансиране на войната. Съюзът вече наложи ембарго върху вноса на руски въглища.

Интересен аспект по отношение на руския петрол е материал на Financial Times, според който китайски "независими" рафинерии го купуват при големи отстъпки - около 35 долара за барел. Държавните китайски компании не се замесват, а частните купуват без да обявяват, защото не искат да бъдат ударени от американски санкции. Засечени са поне шест супертанкера, които могат да превозват до 2 млн. барела петрол.

Брюксел планира и до края на 2022 г. да се откаже от две трети от руското синьо гориво (природен газ). Съюзът вече се е свързал с големите производители на газ, които се очаква да предложат алтернативни количества. Проучени били и алтернативни маршрути за доставка на газ за всяка една държава член на съюза.

В плана на ЕК влиза и замяна на част от природния газ с възобновяеми енергийни източници.

За да станат факт обаче санкциите, те трябва да бъдат одобрени от всички държави-членки. Германия, която до скоро имаше резерви, заяви, че до няколко месеца ще е готова напълно да спре вноса на руски петрол и това няма да се отрази на икономиката ѝ.

Байдън предлага запорираните активи на руските олигарси да бъдат предоставени на Украйна

Белият дом предложи да се използват активите, иззети от руските олигарси, за да се компенсират щетите, понесени от Украйна след инвазия...

Ембаргото обаче няма да бъде подкрепено от Словакия и Унгария, тъй като са твърде зависими от руския внос на петрол. Те заявиха, че са твърде зависими от тези доставки и нямат незабавни алтернативи - главно заради факта, че не могат да разчитат на внос по море.

Словашкият министър на икономиката заяви, че единствената рафинерия в страната - Slovnaft, не може веднага да премине от руски суров петрол към друг вид петрол. Промяната на технологията ще отнеме няколко години, каза той. "Така че със сигурност ще настояваме за освобождаване от санкциите", каза министърът пред репортери.

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че страната няма да гласува за никакви санкции, "които ще направят невъзможен преноса на природен газ или нефт от Русия до Унгария". "Въпросът е прост - енергийните доставки на Унгария не могат да бъдат застрашени, защото никой не може да очаква от нас да позволим цената на войната (в Украйна) да бъде платена от унгарците. В момента е физически невъзможно Унгария и нейната икономика да функционират без руски петрол", заяви Сиярто по време на посещението си в Казахстан.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан си изгради репутацията на най-близкия съюзник на Путин в ЕС и се стреми към дълбоки дипломатически и икономически връзки с Москва. Орбан задълбочи зависимостта си от руските изкопаеми горива, като отбеляза, че 85% от газа на Унгария и над 60% от петрола ѝ идват от Русия.

ОЩЕ: ЕС с пети пакет санкции срещу Русия, забранява вноса на въглища, дървесина и водка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа