Турция с нови мерки за обществените места в Истанбул

4450
Турция с нови мерки за обществените места в Истанбул
Снимка: iStock

За да бъдат допуснати до обществени места и държавни учреждения, от 15 март гражданите на Истанбул ще трябва да покажат своя код за проследяване на коронавируса Life Fits Into Home (HES).

Според изявление на кабинета на губернатора на Истанбул, съветът за обществено здраве е предприел стъпка в допълнение към предишни решения относно HES-кода, за да контролира по-добре разпространението на COVID-19 по време на периода на нормализиране, съобщи вестник Sabah, цитиран от БГНЕС.

Турски войници са стреляли на границата с Гърция край Марица

Турски войници са стреляли във въздуха при два инцидента по сухопътната граница на Марица с Гърция на 5 и 7 март, свидетелстват гръцки ...

HES кодът, генериран от ръководен от Министерството на здравеопазването цифров проект, дава уникален номер на всеки гражданин. Той позволява да се провери дали лицето със съответния номера е било заразено, или е изложено на риск от инфекция.

Съгласно новите мерки, за HES код ще бъдат проверявани всички граждани, които искат да влязат в държавни институции и организации и във всички държавни и частни училища и институции към Министерството на образованието. Промяната в училищата ще засегне всички, които възнамеряват да влязат в образователните институции, с изключение на учители, ученици и служители, които вече са проверени за оценка на риска от интегрирана система между министерствата на здравеопазването и на образованието.

Мярката ще засегне и всички пристигащи в Истанбул чужденци. След 15 март пътуващите към културната и икономическа столица на Турция ще трябва да попълнят електронен формуляр за получаване на HES код.

Формулярът трябва да бъде попълнен до 72 часа преди влизане на територията на страната. На базата на подадената в него информация гражданите ще получат автоматично индивидуален HES-код. С негова помощ служителите на здравното министерство в Турция ще могат да се свържат с пристигналите, ако бъде установено, че са били в контакт с болни от COVID-19 по време на пътуването или пребиваването си в Турция.

Турция променя правилата за влизане в страната

Руската авиокомпания Royal Flight информира своите пътници за новите правила за влизане в Турция, съобщава днес, 11 март, Асоциацията н...

От Министерството на здравеопазването предупреждават, че попълненият формуляр може да бъде проверен на границата и ако не е попълнен правилно или в него е въведена невярна информация, може да последват правни и административни действия, включително отказ лицето да бъде допуснато на територията на Турция.

Формулярът може да се изтегли от тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com