Участниците в побоя над Пендиков са свързани с опозицията, твърдят управляващите в Скопие

1306
Участниците в побоя над Пендиков са свързани с опозицията, твърдят управляващите в Скопие
Снимка: Getty Images

Всички участници в побоя над Християн Пендиков в Охрид са симпатизанти или членове на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония – ВМРО-ДПМНЕ. Това твърдят в своя позиция уравляващите от Социалдемократическия съюз (СДСМ).

Припомняме, че секретарят на българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид беше пребит на 19 януари, след което бе откаран с българския правителствен „Фалкон“ до ВМА, където се лекува. Състоянието на Пендиков се подобрява.

Николай Милков: От РСМ очакваме реална защита на българите там

„Искаме да бъдат защитени правата на българите там. Ние се стремим към такава деескалация, която ще доведе до по-добра защита на ...

От СДСМ твърдят, че разполагат със снимки на замесените в побоя с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и със заместника му Александър Николоски. Един от нападателите бил служител в администрацията на кмета на Охрид, също от ВМРО-ДПМНЕ.

“Насилието от всякакъв вид е недопустимо, както неприемливи са и всички опити за възпрепятстване на европейския път и обиди към чувствата на македонските граждани. ВМРО-ДПМНЕ е политическа партия, която работи срещу европейския път на страната и няма право да говори по тази тема", гласи позицията на СДСМ, цитирана от БТА.

"Страната ни няма нужда от разпалване на атмосферата. Всички трябва да се съсредоточат върху икономическия растеж и продължаването на европейския път, конституционните промени за интеграция в ЕС. Който не допринася за този план, само обслужва нечии други интереси и действа според нечий друг дневен ред”, пише още в съобщението на управляващите в Скопие.

ВМРО-ДПМНЕ е партия, която отказва да подкрепи вписването на българите в конституцията на Северна Македония, което е едно от изискванията на България за началото на евроинтеграцията на Скопие.

Бойко Борисов призова Северна Македония да съди билите Християн Пендиков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова властите в Северна Македония да изправят пред съда извършителите на неотдавнашния побой над секре...

Сега случаят с Пендиков доведе до нарастване на напрежението между двете съседни страни. Външният министър на РСМ Буяр Османи заяви, че ескалацията между България и Северна Македония е „от полза за трети държави“.

Критики има и срещу изказването на Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“, направено този уикенд пред Нова ТВ. Той каза, че побоят „не е срещу български гражданин“, но един от нападателите е българин. От СДС отвърнаха, че Лорер е ударил „силен шамар“ за българите в РСМ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com