В кашони с банани - албански хероин и кокаин за цяла Европа

3789
В кашони с банани - албански хероин и кокаин за цяла Европа
Снимка: Gettyimages

Наркобароните от Албания дълго време пренасяха кокаин и хероин из цяла Европа почти необезпокоявано. Тесните им връзки с висши политици ги правеха недосегаеми. Един мощен удар на полицията промени ситуацията, пише Ани Ручи в коментар за Deutsche Welle.

При мащабна операция в 12 градове полицията в Албания успя да разбие мрежа от наркотрафиканти, тясно обвързани с местни политици. По време на операцията са били арестувани 27 души, сред които и трима корумпирани служители на реда.

The Economist: Ако има Велика Албания, ще има и Велика Сърбия

Ако се допусне създаването на Велика Албания, то Белград ще може да претендират и за Велика Сърбия, пише британското издание The Econom...

Претърсени са били 100 жилища, конфискувани са 182,5 килограма опиум. Това бе най-голямата досега операция от този род в Албания, при която бяха разбити общо четири нарокобанди, организирали цялото производство и трафика на наркотиците, както и свързаното с това пране на пари. Полицията продължава да издирва още шестима заподозрени.

Връзки с корумпирани политици

Отделът за борба с тежката престъпност към албанската прокуратура е предоставил на полицията обемист доказателствен материал: записи на подслушани телефонни разговори, хиляди страници с кореспонденция между различни институции в и извън Албания. В центъра на разследването е била една нелегална лаборатория в албанския град Хас, специализирала се в производството на хероин. Оттам наркотиците са били пренасяни зад граница и разпределяни из целия ЕС.

Парите от наркотрафика са влагани в парцели из туристическите курорти на Албания. Прокуратурата твърди, че изпирането на парите от наркотиците е ставало с помощта на високопоставени албански политици. В тази връзка полицията арестува и бившия депутат от управляващата Социалистическа партия Арбен Ндока. Според разследващия журналист Артан Ходжа депутатът е използвал политическото си влияние, за да фалшифицира документи за собственост, придобивайки по този престъпен начин апетитни държавни земи.

Задържаха над 1 тон кокаин във военна база в Еквадор

Във военна база в Еквадор силите на реда откриха над един тон кокаин, предаде БГНЕС. Наркотикът е бил предназначен за Мексико. Той е о...

Парцелите са били "купувани" евтино с помощта на фиктивни собственици и препродавани на силно завишени цени. 12 държавни служители и общински политици, които са били подкупени, за да участват в схемата, бяха арестувани през март в Лежа край Адриатическо море. Обвинението към тях гласи: за "присвояване на 235 000 квадратни метра общински земи". Някои от задържаните са членове на управляващата Социалистическа партия, а други - на опозиционни партии.

Бившият генерален директор на затворите Арбен Чуко е обвинен за връзки с групата Шияку - една от разбитите от полицията наркобанди. Според представители на следствието бившият депутат от Социалистическата партия е получил пари и автомобил, за да прехвърли един осъден за убийство член на групата в друг затвор.

Престъпниците – недосегаеми?

Албанските политици и държавни функционери, замесени в корупционни афери или контрабанда на наркотици, досега имаха славата на недосегаеми. Според годишния доклад на Службата на ООН за борба срещу наркотиците и престъпността /UNODC/, албанските банди държат първото място в световната контрабанда на хероин и марихуана и третото място в контрабандата на кокаин. Но успешното разбиване на четири наркобанди и свързаните с това арести будят надеждата, че ситуацията започва да се променя. Надеждата е, че в бъдеще няма да има вече недосегаеми политици, които са замесени в престъпни действия.

ООН регистрира рекордно високи нива в производството на кокаин и опиум

Глобалното производство на кокаин и опиум, с произход основно от Колумбия и Афганистан, е регистрирало рекордно високи нива. За това ...

През февруари албанската полиция конфискува 613 килограма кокаин на пристанището в Дуръс. Пратката, скрита в кашони с банани, е била предназначена за Германия. Три месеца по-късно баварската полиция откри и конфискува 1,8 тона кокаин, пристигнали също от Албания. След арестите в Бавария, Германия засили сътрудничеството си с полицейските служби в Албания. Предвиден е и засилен обмен на информации между органите на двете страни с цел подобряване на борбата срещу организираната престъпност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com