В Румъния започват консултации за сформиране на ново правителство

5462
В Румъния започват консултации за сформиране на ново правителство
Снимка: Getty Images/Guliver

Румънският президент Клаус Йоханис започна консултации с лидерите на политическите партии за сформиране на ново правителство. 

"След като министър-председателят ми представи оставката си, аз започнах консултации с парламентарно представените политическите партии”, каза президентът. Според него преговорите ще продължат до края на седмицата, след което той обеща да представи пред медиите своето виждане за възникналата ситуация, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

20 хил. души поискаха оставката на вътрешния министър в Румъния

20 000 души излязоха снощи по улиците на Букурещ, за да поискат оставката на премиера и на вътрешния министър, съобщи Нова телевизия. ...

Йоханис изрази съжаление, че е било нужно да се стигне до загуба на човешки живот, за да има промяна в правителството. Той каза, че ще бъде назначен премиер, който да ръководи правителството до съставянето на нов кабинет, но не посочи името му. 

Според Конституцията на Румъния, оставката на министър-председателя води до оставката на цялото правителство. 

Сегашното правителство формира управляваща коалиция на Социалдемократическата партия (СДП) и Националния съюз за напредъка на Румъния (НСНР). След оставката на кабинета НСНР обяви намерението си да подкрепи коалиционно правителство, за да запази стабилността в страната. Въпреки това, източници в СДП заявиха, че партията възнамерява да "скъса отношенията си" с коалиционните партньори. Причината за това е нежеланието на вицепремиера и министър на вътрешните работи Габриел Опри да подаде оставка по искане на протестиращите. 

Понта подаде оставка след започналите снощи в Букурещ и други градове масови антиправителствени протести. Участниците в тях поискаха отговорните за пожара в нощния клуб, в който бяха убити 32 души и около 200 бяха ранени, да бъдат наказани.

Молдовска партия ще връчи на президента декларация за обединяването на Молдова и Румъния

Инициативна група от молдовската партия „Десница“ възнамерява да връчи на президента на страната декларация за обединението...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com