Все повече руснаци отиват да живеят в Сърбия. Ето защо

6327
Все повече руснаци отиват да живеят в Сърбия. Ето защо
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Около 200 000 руснаци живеят в Сърбия, а приблизително 30 000 от тях имат разрешение за пребиваване. Те са добре дошли в страната, стига да не се изказват срещу политиката на Путин, коментира германският „Тагесцайтунг“. Ако имигрантите са кротки и не изразяват политически позиции на публични места, сръбските власти ги оставят на спокойствие. В противен случай обаче на руснаците се гледа като на заплаха за сигурността.

Близо 7000 фирми на руснаци в Сърбия

Войната в Украйна отдавна е станала второстепенна тема за медиите в Сърбия, но "нашествието на руснаците" все по-често попада по първите страните на вестниците, пише кореспондентът на ТАЦ в Белград Андрей Ивани: „Руснаци купуват заведения в Белград и Нови Сад“ - обявява едно заглавие, „Руснаците повишават наемите“, се съобщава в друго, а трето информира, че „Близо 7000 руски компании са регистрирани в Сърбия“.

Навярно няма да е преувеличено, ако се каже, че ДНК-то на Белград се променя под руско влияние. Сръбските медии все пак публикуват и друг заглавия като тези: "Руснаци и украинци демонстрират заедно в Сърбия срещу войната", "На руски активисти за мир им отказват влизане в Сърбия".

Новите съседи

Руснаците са новите съседи – те са келнери, козметици, нови собственици на ресторанти и нова конкуренция на сръбския IT- сектор. Там, където някой руснак отвори фризьорски салон или ресторант, към него моментално се стичат руски клиенти. Сръбският и руският езици си приличат, но очевидно повечето руснаци предпочитат да общуват с фризьорката на родния си език.

Увеличаващият се брой руски имигранти кара много сърби да се чувстват некомфортно, а доста от новодошлите руснаци на свой ред се оплакват, че сръбските им събратя гледат на тях като на "касичка за пари", от която трябва да се изстиска и последната стотинка, пише порталът „Блумбърг Адриа“, цитиран от ТАЦ.

От гледна точка на Запада по-голямата част от руснаците в Сърбия са "добри руснаци" - противници на войната срещу Украйна, критици на Кремъл, демократично мислещи хора, по-силно клонящи към западната култура, отколкото към ценностите, разпространявани от Москва, обобщава „Тагесцайтунг“.

Белград не подкрепя санкциите срещу Москва

Сърбия все още поддържа подчертано приятелски отношения с Русия и не е наложила санкции срещу Москва. А Владимир Путин е изключително популярен сред сърбите. Наред с тениските, с образа на военнопрестъпници от войните в бивша Югославия, които някои сърби считат за герои, на пешеходната зона "Княз Михаил" в Белград се продават и такива с лика на руския президент. За отношенията на Сърбия с Русия е показателен и фактът, че шефът на тайните служби Александър Вулин, един от най-приближените довереници на президента Александър Вучич, неотдавна бе санкциониран от САЩ.

От Вашингтон твърдят, че Вулин е замесен в предполагаем международен трафик на наркотици и че подкрепя "зловредни руски действия", застрашаващи сигурността и стабилността на Западните Балкани. Затова и нямаше много изненадани от факта, че през юли на летището в Белград беше отказано влизане на руския активист и противник на Путин Пьотр Никитин.

Предпочитат се руснаци, които си държат езика зад зъбите

Руснакът разполага с разрешение за пребиваване, а семейството му живее в Сърбия. От гранична полиция му заявили, че просто изпълняват заповедта на сръбската Агенция за сигурност и информация (BIA). Случаят с Никитин, който е основател на неправителствената организация "Руски демократичен форум", не е изолиран. Други руски активисти срещу войната в Украйна също са имали подобни проблеми. "Те искат да ни уплашат, за да спрем да говорим публично. Очевидно посланието към всички руснаци, които живеят в Сърбия, е, че им е позволено да са тук, но само ако не са политически активни", коментира Никитин, цитиран от ТАЦ.

Според сръбската конституция чужденците, живеещи в Сърбия, имат същите права като сърбите. Но това очевидно важи само за определени хора. Заможните руснаци, които си държат езика зад зъбите, дори могат да разчитат на сръбско гражданство. От началото на годината 43 руснаци вече разполагат със сръбски паспорти, пише "Тагесцайтунг".

Визи за руснаци по ускорена процедура

Това поведение обаче отдавна предизвиква загриженост в Брюксел. Европейската комисия многократно е изразявала притеснение относно практиката на Белград да предоставя гражданство на руски граждани по ускорената процедура, припомня германското списание "Фокус". Причината е, че това им позволява безвизово влизане в Шенгенското пространство. Говорител на Комисията призова Сърбия да преразгледа политиката си към Москва и да спре предоставянето на гражданство по ускорена процедура. Изданието уточнява, че все още не е ясно какви стъпки ще предприеме ЕК, ако това не се случи.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

В торба за смет: Двойка изхвърли мъртвото си бебе на боклука в Гърция

Македонски министър призна, че е наричала грешно страната си (ВИДЕО)

Отложиха делото за за побоя над Християн Пендиков

Мицотакис с изненадващ ход: Гърция засега ще бави Скопие за ЕС

Гърция чака нова порция пясък от Сахара (ВИДЕО)

След Фицо: Сърбин е арестуван, че заплашвал Вучич

Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат притиснати от собствените си обещания

В Черна гора започна среща на ЕС, САЩ и лидерите на Западните Балкани

Над 400 души са се удавили в Гърция през 2023 г.

НАТО напомни: Преспанският договор проправи пътя на РСМ към алианса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани