Вучич: Сърбия няма да стане паркинг за мигрантите

1356
Вучич: Сърбия няма да стане паркинг за мигрантите
Снимка: Getty Images/Guliver

Сърбия не желае да се превърне в паркинг за мигрантите, които се стремят в ЕС, заяви премиерът й Александар Вучич на пресконференция с гостуващия австрийски външен министър Себастиан Курц.

„За разлика от други държави, ние изпълняваме своите обещания за мигрантите, правим всичко, каквото можем. Докато някои страни обещаха да приемат хиляди бежанци, но не приеха нито един човек“. Не прилагаме сила, показваме човечност и солидарност. Но ние не искаме да станем паркинг за мигрантите и сами да плащаме цената на кризата“, подчерта премиерът, цитиран от РТС.

Сърбия ще възстановява полетите Белград-Прищина

Сърбия обяви, че планира да възстанови полетите между Белград и Прищина, което може да намали напрежението между двете враждуващи стран...

Вучич посочи, че около 90% от мигрантите са в центрове за задържане и призова тези, които са по улиците, да се преместят в тези центрове.

"Проблемът е, че не искат, защото така е по-лесно да стигнат до трафикантите, които могат да ги транспортират до желаните страни в ЕС“, поясни домакинът.

Той благодари на госта за значителна подкрепа на Австрия за Сърбия по пътя й към ЕС.

На свой ред Себастиан Курц изтъкна, че двете страни имат силни политически и икономически връзки. „Австрия има 500 действащи фирми в Сърбия и мога да потвърдя, че австрийските компании оценяват високо реформите в Сърбия. Убеден съм, че много от предприемачите не само ще останат, но и ще се задълбочи техният ангажимент в Сърбия“, посочи той.

73% от сърбите не искат война за Косово

Голямото мнозинство от сърбите смятат, че не е оправдано да влязат във война с цел запазването на Косово в състава на Сърбия. Това по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани