X
 
 

Заради бежанските лагери пет гръцки острова тръгнаха на масови протести

509 0
Заради бежанските лагери пет гръцки острова тръгнаха на масови протести
Снимка: Getty Images/Guliver
Гръцки административни служители и жители на петте гръцки острова в Егейско море, на чиято територия са настанени бежанци и мигранти, организираха многохиляден протест в Атина срещу плановете за изграждане на нови лагери, предаде БГНЕС.

Десетки демонстранти от беломорските острови Лесбос, Хиос, Самос Лерос и Кос се събраха пред министерството на вътрешните работи, носейки плакати срещу проектите за нови бежански лагери.

Протести в Гърция заради новите центрове за бежанци

Днес в Атина се очаква да се проведат протести на жителите на островите Лесбос, Хиос и Самос, несъгласни с решението на правителството ...

Новото консервативно правителство, което дойде на власт през юли, обяви, че настоящите лагери, които са препълнени, трябва да бъдат затворени тази година. Планира се те да бъдат заменени с нови, по-малки съоръжения, които трябва да заработят до средата на 2020 година.

Властите и жителите на петте егейски острова яростно се противопоставиха на правителствената инициатива. Те поискаха незабавно репатриране на повечето от лицата, търсещи убежище, и обвиняват ЕС в това, че ги е изоставило. Някои плакати призоваха да бъдат изгонени "нелегалните мигранти", а границите на страната да бъдат затворени.

Демонстрантите прогониха бивши депутати и висши дейци на неонацистката партия "Златна зора", след като последните направиха опит да се присъединят към протеста, съобщи журналист на АФП.

"Ако приемем (нов) лагер за 7000 души, неофициално той може да побере до 20-25 000 души", заяви Георгиос Станцос, кмет на източен Самос.

Егейските острови буквално тръгват на бунт срещу гръцкото правителство - заради мигрантите

Егейските острови де факто тръгнаха на бунт срещу централната власт в Гърция заради въпроса с постоянно идващите от Турция мигранти, пр...

Проявите на насилие са чести в пренаселените лагери, а миналата седмица седем души на Лесбос бяха арестувани по подозрение, че са сформирали доброволна група за нападение на мигранти.

Actualno.com

Етикети:

КЪСМЕТЧЕ за 22 февруари според зодията
КЪСМЕТЧЕ за 22 февруари според зодията

Овен Очаква ви най-романтичната среща, която сте имали досега. Телец Пътуване, което ще ви запознае с много специален човек. Близнаци Няма...