Зоран Заев: С България станахме съюзници

1825
Зоран Заев: С България станахме съюзници
Снимка: БГНЕС

С България не само сме приятели, но станахме съюзници. Това заяви в интервю за bTV македонският премиер Зоран Заев.

"Македония спечели от договора за добросъседство с България, а не загуби нищо. Ние говорим на език, на който се разбираме. Само заедно можем да си помагаме и да вървим напред", каза Заев. Македонският премиер изрази категорична подкрепа за изграждането на Коридор 8: "Ние се нуждаем от икономическа свързаност от Драч през Скопие за България".

Заев: Започваме преговори с Гърция за разрешаване на спора за името

Македонският премиер Зоран Заев очаква на 20 или на 21 ноември да се проведе първата среща между екипите за преговори на Македония и ...

Македонският премиер се спря и на горещите въпроси между двете страни. Той заяви, че в учебниците вече не се говори за „българския фашистки окупатор“ и, че македонското общество е осъдило унищожаването на паметника на Каймакчалан, защото това е причинило страдание на българите. „Личности от нашата обща история трябва да ни свързват. Кавгите не носят перспектива, а само бедност. Македония и България са искрени приятели и трябва да изграждат това приятелство“, подчерта Заев.

Той се надява, че никога повече в Република Македония няма да се повтори тази политическа криза, която засегна страната през последните години, когато нямаше свобода, а много невинни хора бяха изпращани в затворите.

"Искаме да гледаме в бъдещето напред, а на да се връщаме назад", подчерта Заев. Много неща се промениха в Македония през последните месеци, каза той. "Първото нещо – имаме свобода. Човешките права и демокрацията са на първо място. Македония беше страна, която беше скарана с всички съседни страни, а сега вече не е така. Ето, че може да бъде различно", заяви Заев.

Проектът Скопие 2014 г. е символ на корупцията у нас, каза македонският премиер. Той припомни, че правителството и в момента плаща стотици милиони евро по този проект. „Всички държави изграждат модерни проекти в интерес на обществото, а в Македония се градеше повторно „барок“ по време на тежка финансова криза. Не ми харесват всички тези сгради в този стил“, които изникнаха в Скопие, каза Заев.

Македонските учебници по история вече няма да ни наричат "фашистки окупатори" (Видео)

Македония има намерение да направи ревизия на учебниците си по история, за да съхрани постигнатите добри отношения със съседите си. За ...

Премиерът взе отношение и за признаването на албанския език като втори официален, което беше едно от исканията на албанското малцинство. „Македония е мултиетническа и мултиезична страна. Признаването на езиците е европейско право. В момента с вас говорим на български и македонски и се разбираме напълно. Езикът е, за да се разберем“, каза македонският премиер, обръщайки се към водещия.

По отношение на дългогодишния спор с Гърция за името, Заев каза: „ Аз съм политик, който иска да реши проблемът с Гърция за името. Вероятно и двете страни ще трябва да направят компромиси“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com