Бербатов спечели засега битката срещу БФС на Боби Михайлов за новия конгрес

4016
Бербатов спечели засега битката срещу БФС на Боби Михайлов за новия конгрес
Снимка: БГНЕС

Агенцията по вписванията потвърди, че проведеното заседание на Изпълнителния комитет на БФС на 19 август 2021 г. е нелигитимно и постанови отказ да бъде вписано в Търговския регистър искането за обявяване на публична покана за свикване на Конгрес на БФС на 18 март 2022 г.

Мотивите за отказа се препокриват изцяло с описаните от екипа на Димитър Бербатов нарушения на Устава на БФС в писмо до министъра на правосъдието, Агенцията по вписванията, министъра на младежта и спорта, футболните клубове, членове на БФС, и членовете на Изпълнителния комитет на БФС, предаде БГНЕС.

"Съгласно чл. 50, ал. 2 от Устава на сдружението заседанията на ИК се свикват от президента, а при негово отсъствие - от вицепрезидент или друг вицепрезидент, определен от ИК за всеки отделен случай. В случая обаче представената към заявлението покана за свикване на заседание на ИК не е подписана от вписания представляващ сдружението, както и не са налице данни лицето подписало поканата да е упълномощено от надлежен представител да свиква заседание на ИК.

На следващо място, към заявлението не са представени доказателства за спазване на предвидения в чл.50, ал. 3 от устава на сдружението ред за свикване на Изпълнителния комитет на сдружението. Действително, приложен е списък на поканените, но същият не съдържа дата, на която са положени подписите, т.е. не е възможно да се прецени спазен ли е срокът от 5 работни дни преди насрочения ден, установен в чл.50, ал.3 от Устава. Още повече, от така представения списък не се установява ПЕТЪР СТЕФАНОВ ВЕЛИЧКОВ да е поканен за така проведеното заседание на ИК. От приложените документи не се установява посоченото лице да е надлежно поканено по реда на чл.50, ал.3 от Устава", са част от мотивите за отказа за вписване.

"Следва да бъдат изброени и други пропуски, препятстващи уважаване на отправеното заявление, а именно:

1. Представен е присъствен лист с подписи на присъствалите членове на заседанието от 19.08.2021г., от съдържанието на който се установява, че четирима от членовете се представляват от пълномощници. Към заявлението не са представени пълномощни, като представянето им е необходимо с цел установяване обема на представителната власт на пълномощниците, както и установяване на валидното възникване на заявените за вписване обстоятелства. Същевременно в протокола от заседанието на ИК се констатира, че е представено пълномощно за Камен Костадинов, но това обстоятелство не се установява от приложения присъствен лист.

2. За удостоверяване верността на съдържанието на протокола от проведеното заседание на ИК в чл. 50, ал. 6 от Устава на сдружението е предвидено изискването за заседанията на ИК да се води протокол, който се подписва от протоколчик, ръководещия заседанието и от всички присъстващи членове. Представеният към настоящото заявление протокол от проведено заседание на ИК не е подписан от избрания протоколист Юлия Камишева", продължава мотивацията на отказа за вписване.

"Не се учудвам от отказа, дори напротив. Всичко следва нормалния ход на нещата. Крайно време е Борислав Михайлов и БФС да започнат да спазват Устава на БФС и закона и да се придържат към тях в действията си, а не - водени от емоции, егоцентризъм и усещане, че са над закона и онези ограничени права, които клубовете са им делегирали", коментира Петър Величков, част от екипа на кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов.

"За съжаление Михайлов тежко подвежда уважавани футболни деятели и публични личности, които са част от Изпълнителния комитет на БФС. Михайлов влиза в капан след капан и се доорезилява пред клубовете, футболната общественост в България, УЕФА и ФИФА. Така, както го направи и с несъстоятелните си аргументи за непризнаване на подписката на повече от една трета от клубовете, членове на БФС, за свикване на Конгрес - в стил на слаб мениджър и аматьор в администрацията. Смятате ли, че внасяйки 191 декларации на клубове за конгрес, имаме само толкова? Разбирате ли защо не внесохме всички декларации, с които разполагаме? Знаехме, че ще има репресии към клубовете, очакваме и че преди конгреса тези репресии ще се засилят. Ето защо не показахме целия размер на “подкрепата” и “любовта” на клубовете в България към Михайлов. Смятате ли, че ако протоколи с решение на управителните съвети бяха необходими по Устава на БФС и закона, щяхме да внесем и декларации без придружаващи протоколи? Но, както казах, Михайлов влиза в капан след капан и показва истинското си лице и възможности. Прекрасен бивш футболист и слаб настоящ мениджър и администратор. Ако се зачетете в решението на Агенцията по вписванията, ще разберете, че сред мотивите за отказа е и липсата на покана към мен като член на Изпълнителния комитет за присъствие на заседанието. Така за пореден път отново лъсват глупостите, които Михайлов говори. Той развяваше някакви листчета, които, според него, показвали, че ме бил махнал от Изпълнителния комитет. Е, ето ви поредно официално доказателство за лъжите, които сипе", добави Петър Величков.

Атанас Фурнаджиев: Нищо не налага провеждането на извънреден Конгрес на БФС

Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев е на мнение, че няма причина футболният съюз да свиква извънреден Конгрес, след като редовният...

Прилагаме ви още веднъж и писмото, което екипът на Димитър Бербатов изпрати на 24 август на вниманието на министъра на правосъдието, Агенцията по вписванията, министъра на младежта и спорта, футболните клубове, членове на БФС, и членовете на Изпълнителния комитет на БФС:

„Обръщаме се към всички вас, за да ви информираме за поредното грубо нарушение на Устава на БФС от сегашното ръководство на футболния съюз във връзка с обявеното пред медиите свикване на конгрес на БФС, оповестен за 18.03.2022 г.

Обръщаме внимание на всички вас и най-вече на Агенцията по вписванията, че заседанието на Изпълнителния комитет на БФС от 19.08.2021 г., както и решенията, взети на него, са напълно нелигитимни и взети чрез грубо погазване на Устава на БФС.

Според Устава - заседание на Изпълнителния комитет на БФС се свиква от президента, първия вицепрезидент или друг вицепрезидент, 5 работни дни преди самото заседание с писменна покана, изпратена по електронна поща или факс, или чрез връчване лично срещу подпис на ВСИЧКИ членове на Изпълнителния комитет. Поканата съдържа дневния ред на заседанието, дата, място и час на провеждането му. Справка - чл.50 от Устава на БФС.

1. Поканата за съответното заседание на Изпълнителния комитет на БФС е подписана от Борислава Михайлов. Към момента на свикването на това заседание Борислав Михайлов не е нито президент, нито първи вицепрезидент, нито вицепрезидент на БФС. Справка - Търговския регистър към 19.08.2021 г.

Бербатов, Стилиян и Мартин Петров показаха как българският футбол се управлява със страх

Обиколих всички отбори с екипа си – нещо, което никога не е правено. 531 места, за да е възможно и удобно за всичко. Събрахме нуж...

2. Петър Стефанов Величков като пълноправен член на Изпълнителния комитет на БФС не е получавал писмена покана по електронна поща, факс или чрез връчване срещу подпис за това заседание на изпълкома. Т.е. - не са поканени ВСИЧКИ членове на Изпълнителния комитет.

3. Поканите до отбрани членове на Изпълнителния комитет - а не до ВСИЧКИ, са изпратени два календарни дни преди самото заседание на Изпълнителния комитет, с което не е спазено и предизвестието от 5 работни дни.

4. Дневният ред на нелигитимно свиканото заседанието на Изпълнителния комитет не включва точка, свързана със свикването на Конгрес на БФС. В тази връзка, имайки предвид, че голяма част от членовете на Изпълнителния комитет не са присъствали на заседанието, а са били представени чрез пълномощни, не е имало как да бъдат предварително информирани надлежно за това, че ще се обсъжда свикването на Конгрес на БФС на 18.03.2022 г., и съответно не е имало как да упълномощят надлежно представляващите ги колеги да изразят с гласуване тяхната воля в тази връзка.

Обръщаме внимание на всички вас за това как функционира и работи това ръководство на БФС и специално се обръщаме към Агенцията по вписванията, че всичко гореизложено прави заседанието на Изпълнителния комитет от 19.08.2021 г. напълно нелегитимно.

Това, за съжаление, прави нелегитимни всички решения, които са били взети на него и няма как, спазвайки Устава на БФС и законовата уредба за ЮЛНСЦ, да бъде законно вписано в Търговския регистър решение за свикване на конгрес по силата на решения, взети на заседанието на Изпълнителния комитет на БФС от 19.08.2021 г.“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Лечева: Невъзможно е да не се реализира проектът за „Армията“ (ВИДЕО)

Лудогорец набеляза голаджия от Румъния

Селекционерът на Черна гора: България е футболна страна, но искаме победата

До дни: ЦСКА представя проекта за "Армията"

Именит професор започва работа с националния отбор на България

Примирие в ЦСКА: Гриша Ганчев и Сектор Г заровиха томахавките

Тити Папазов: Недопустимо е разединение в Левски, Ивков трябва да напусне

Кордоба остави безценен спомен за фен на Левски (ВИДЕО)

Трети клуб обещал 6-цифрена премия на Спартак, ако спре ЦСКА

Защитник на Левски изгоря за столично дерби

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com