Чудовищни злоупотреби в дом за деца във Велинград

19767
Чудовищни злоупотреби в дом за деца във Велинград
Снимка: Thinkstock

Момиче и неговият брат близнак повече от месец живеят във финансирания с европари Център за настаняване от семеен тип във Велинград. Общо 15 деца с проблеми са настанени там. Две от тях са неподвижни, приковани денонощно в леглата си. В 90% от времето няма топла вода.

Три служителки подават сигнал до агенцията за социално подпомагане за груби злоупотреби с евросредства. Платени са, например, 3500 лева за три пътувания от Велинград до Пазарджик. Разстоянието между двата града е 45 километра. Парите са платени на Общинската болница във Велинград.

Кооперация в Бургас точи рента чрез фантоми

Голяма бургарска кооперация се забърка в грандиозна схема за източване на евросредства, информира Нова телевизия. Каква е схемата &nda...

Сумата е за превоз на децата от града, в който живеят, до центъра за настаняване с линейката на болницата. Бивша служителка обаче разказва, че във всички пъти, в които са докарвали деца, това се случвало с общинското бусче.

По фактури са купени дърва за огрев от Пловдив на три пъти по-висока цена, отколкото ги продават във Велинград. Пак по отчети са платени 12 000 лева за дрехи на децата. По документи са купени 50 зимни якета, а децата са 14. За служебното облекло пък на деветима служители са похарчени над 4000 лв.

Под всичко това стои подписът на кмета на Велинград - Иван Лебанов. Градоначалникът отрече да е одобрявал разхищения и за пръв път чува, че са платени 3500 лв. за пътувания.

Ръководител на проекта е Недялка Стефанова - директор на отдел Образование в общината. И тя не успя да обясни защо са плащани по 2 лв. за руло най-обикновена тоалетна хартия, например. Кметът увери, че виновниците ще си понесат отговорността. Недялка Стефанова твърди, че за всички дейности, осъществени от центъра, са издадени документи.

Зад всяко дете в центъра стоят пари от Европа. Според служителките това е причината момиче и неговият брат да стоят там, въпреки че средата влошава иначе леката форма на умствена изостаналост.

От вчера парите за земеделците са блокирани, твърдят от ГЕРБ

Всички средства за подпомагане на земеделските производители са блокирани от вчера следобед. Това заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Тан...

„Когато момиченцето ме вижда, започва да ме прегръща и да ме пита: Ние защо сме тук? Ние не сме луди. Вече започвам да си мисля, че на тези деца не се гледа на деца, на които трябва да помогнем, а като на ходещи касички”, казва служителка на центъра.

Мария Маркова разказва и за друго дете, което се държи в център, въпреки препоръките ѝ да бъде изведено оттам, защото е опасно за себе си, но най-вече за околните. „Това дете всекидневно тормози, бие, гаси цигари в лицата на другите деца и нищо не се случва”, каза тя.

Децата са под непрекъснатото наблюдение на специалисти и се следи всяка промяна в състоянието им, уверява Правда Игнатова от Центъра. В същото време повече от половин година служителките стоят без заплати. Служителките от Центъра смятат, че не получават заплатите си, защото отказват да участват в схемата и да отчисляват пари за ръководителя на проекта Недялка Стефанова.

Кметът извика един одитор по телефона и нареди друг да се върне от отпуск, за да започнат незабавна проверка на Центъра за деца с проблеми.

На фона на разходите, които се правят в Центъра, повече от месец ръководителката на проекта Недялка Стефанова отказвала момиче и брат му да получават джобни пари за закуска в училище, защото европрограмите не предвиждали. Вече им дават, а след срещата си с екипа на bTV, ръководителката на проекта Недялка Стефанова излезе в болничен.

Фермерите могат да останат без евросубсидии за 2015 г.

Разплащането на евросубсидите за земеделските производители е под въпрос за 2015 г. Причината е, че Министерството на земеделието и хра...

Днес логопедът от Центъра Илияна Гешева разказа, че била подложена на ужасна сцена пред децата. Домакинката я нарекла крадла.

"Получавам заплахи, че повече няма да получа работа по специалността, че, ако не напусна, ще бъда обвинена в насилие към децата. Чувствам се ужасно омърсена и използвана. Възползваха се от нашия труд и сега се чудят как да ни пресират, за да напуснем", каза Гешева.

 

 

 

Тютюнопроизводителите искат ръст на националните добавки

Продължава недоволството на тютюнопроизводителите от цялата страна заради проблемите в отрасъла. Представителите на бранша ще искат уве...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com