Добринище не дава да се застрояват 160 дка около хижа "Гоце Делчев"

1467
Добринище не дава да се застрояват 160 дка около хижа "Гоце Делчев"
Снимка: Actualno.com

Подписка срещу решението на Общинския съвет от декември месец за частично изменение на Общия устройствен план в местността „Логовете“ на Добринище, с което на практика ще се даде възможност за застрояване в площ от 160 декара, събират в града.

Хората не одобряват идеята, защото се опасяват, че при застрояване в такава голяма територия, къщите им за гости ще останат празни.

По време на декемврийското заседание кметът на Добринище каза, че идеята е хората, които имат имоти около хижа „Гоце Делчев”, да си направят къща или вила за отдих, в която да си посрещнат семейството, гостите, но не да се правят 4-звездни хотели.

“Туристическият поток да си остане изцяло в гр. Добринище, къщите за гости и хотелите да си останат изцяло за туристите в град Добринище. Това е виждането за развитието на хижа „Гоце Делчев”. Там се включиха и други зони - за детската писта, която трябваше да се разшири, ПУП за паркинга, който допуснахте, решение не се взе и затова трябва да се обсъди и да се помисли много добре, за да не направим грешка. Наистина трябва да се развиват имотите на хората на х. „Гоце Делчев”, но нека бъдат с допустими параметри и ограничения“, каза Петър Галчев.

На практика съветниците това и направиха. Промениха параметрите и решението е за плътност на застрояване – 10%, Кинт – 0.3, Озеленяване – 50%, кота корниз до 7 м (2 етажа) и кота било до 10 метра.

Предстои за 160-те декара да се изготви проект за частично изменение на Общия устройствен план. Тази зона е планирана за ски съоръжения, когато се извърви цялата процедура, ще стане урбанизирана.

Хората обаче не одобряват това намерение.

На проведено преди дни събрание жители на Добринище заявиха своето безпокойство и несъгласие с това решение на Общински съвет. Проведоха и протест.

Кметът на Банско Иван Кадев е пуснал вече докладна до председателя на Общински съвет, с която призовава това решение да бъде отменено. Според жители на Добринище това решение, въпреки че е с намалени от първоначално заявените параметри, ще отвори една широка врата за строителството на туристическа леглова база.

На януарското заседание на местния парламент стана ясно, че трябва да се вземе ново решение по казуса, с което или да се препотвърди взетото вече, или да се промени, или да се отмени, което ще стане в рамките на две-три седмици. Съветникът Александър Весков тогава предложи да се проведе разширена комисия, в която да участват всички желаещи съветници. Да бъдат поканени граждани на Добринище и да се обсъди възможността за отмяна на решението.

„По принцип ни устройва всяка една гаранция, че няма да бъде позволено строителство и изграждането на туристическа леглова база в този район. И искам да кажа, че гражданите на Добринище ще следим стриктно развитието на тази тема и няма да позволим да се допусне това нещо по никакъв начин“, каза Захари Витанов, като представител на засегнатото население.

В местния парламент ще очакват на следващото заседание и конкретни писмени предложения какво точно да се прави на тази територия.

„Ако може да ги синтезирате, защото имате подкрепа за изграждане на ски писти, ски съоръжения и увеселителни паркове - това е за цялата зона. Подписката срещу застрояване на хотели в зоната около хижа „Гоце Делчев” - още сега ви казвам, че „зоната около“ е много общо. Ако може го прецизирате и да имаме писмени предложения“, предлага зам.-кметът Стойчо Баненски.

Гаф: Фирма обърка името на поръчка за 1,3 млн. лв. и я загуби

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com