Фрапиращи злоупотреби в онкоболницата в Благоевград

4221
Фрапиращи злоупотреби в онкоболницата в Благоевград
Снимка: БГНЕС

Над 200 000 лева са изчезнали от онкоболницата в Благоевград в схема за източване на средства, в която главно действащо лице бил предишният главен финансист на СБАЛО "Свети Мина" Георги Календерски. Кметът на Благоевград Илко Стоянов заяви, че ще подаде сигнал в Окръжна прокуратура и ще предприеме всички необходими стъпки за стабилизиране на единствената онкоболница в Югозапада.

След текущ финансов одит в СБАЛО "Свети Мина" станало ясно, че над 200 000 хиляди лева са изчезнали от общинската онкоболница, заяви на брифинг пред журналисти кметът на Благоевград Илко Стоянов. Злоупотребите установило новото ръководство на болницата, което стъпи в длъжност преди няколко месеца и веднага свика финансов одит.

Схемата за източване на средства била оркестрирана от предишния главен финансист на лечебното заведение Г. Календерски, който пренасочвал парите за лекарства на онкоболни пациенти към взаимноспомагателната каса, на която той самият бил управител. Така публичните пари били изтегляни на каса и потъвали в джоба на предишният главен финансист. Финансовият одит тече и в момента и тепърва ще се установява има ли и други замесени лица в схемата. В същото време болницата дължи над 300 000 лева на дистрибутори на лекарства, които чакат парите си в продължение на две години.

Стар случай със сексуален тормоз отново разбуни духовете в училище в Благоевград

Ще ми изяде устните, да отидем на кафе. Почна да ми следва сторита във Фейсбук. Това заяви ученичка от Професионалната гимназия по стро...

Не е ясно дали за схемата за източване на средства е знаел предишният ръководител на болницата д-р Георгиев, който бе назначен с конкурс от предишния кмет на Благоевград Атанас Камбитов. Главният финансист Календерски е бил назначен от д-р Георгиев, а след встъпването на новото ръководство на болницата е уволнен.

"Груба, цинична и безпардонна злоупотреба с публични пари, за която ще сигнализирам Окръжна прокуратура и ще предприема всички стъпки да стабилизирам състоянието на "Свети Мина". Докато лекарите изнемогват, ние правим благотворителни кампании, някой е присвоил огромна сума пари, довеждайки болницата до критично състояние", каза пред журналисти кметът на Благоевград Илко Стоянов. Заедно с новото ръководство на СБАЛО "Свети Мина" кметът ще проведе среща с всички доставчици на лекарства и незабавно ще спре изтичането на средства.

Припомняме, че СБАЛО "Свети Мина" е единствената онкологична болница в цяла Югозападна България. Тя е общинска болница и поема болните от рак пациента от няколко общини в региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com