Пожарът над Рилския манастир е обхванал площ от 100 декара

8172
Пожарът над Рилския манастир е обхванал площ от 100 декара
Снимка: БГНЕС

Площ от 100 декара е обхванал вече пожарът над Рилския манастир, съобщиха от ЮЗДП-Благоевград. 

Втори хеликоптер МИ-17 от ВВС и над 100 служители на Дирекция "Национален парк Рила", Дирекция на Природен парк Рилски манастир, ЮЗДП, РДГ-Кюстендил, Рилската Света обител и пожарникари от РСПБЗН – гр. Рила участват в гасенето и ограничаването на пожара на територията на резерват "Риломанастирска гора" под Додов връх, предаде БГНЕС“ 

Пожарът в Харманли е потушен

Пожарът в района на община Харманли е потушен. Отменено е и бедственото положение, което беше обявено в четвъртък със заповед на и.д. к...

В гасенето се включиха също така 20 румънски доброволци. Засегната от пожара е високопланинска растителност и гора от смърч, бял бор и дъб с локалитет в отдели "19" и "20", между местността "Калугерски дол" и до изворите на река Друшлявища. Експертната оценка, направена от служителите на дирекцията на парка е, че обхванатата от пожара територия е с надморска височина 2000-2100 метра, на трудно достъпен терен, с наклон над 50 градуса и е разпространен на площ от 10 хектара. 

Късно снощи около 23.00 ч. е получен сигнал на дежурния телефон на Дирекцията на "Национален парк Рила". Директорът на парка е привел незабавно в изпълнение оперативния план за противопожарна дейност на Д "НП Рила", като са уведомени ГДПБЗН - София и МОСВ, съобщиха от пресцентъра на Югозападното държавно предприятие.

От МВР уточниха, че от съображения за сигурност гасаческите действия ще се извършват само в светлата част на денонощието, а през нощта екипи ще обхождат периферията на огнището, за да не бъде допуснато разрастване на пожара. 

Не е имало инцидент с хеликоптер от състава на авиобаза Крумово, участвал в гасенето на пожара пожара в района на Рилския манастир. По време на полета е установено отклонение от нормалния режим, в следствие на високата температура от пожара, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).

Вертолетът се е завърнал в авиобаза Крумово, където му е направен веднага технически преглед. Хеликоптерът вече е в готовност да се включи отново в погасяването на пожара, докато времето го позволява. 

Пожарът в Рила не е овладян, хеликоптерът се повредил

Продължава да бушува пожарът край Рилския манастир. Хеликоптерът, който направи две облитания и изсипване на две кофи вода, се повреди...

Във връзка с пожара в района на Рилския манастир, министърът на отбраната Николай Ненчев тази вечер ще посети района и ще се запознае на място с усложнената обстановка.

Утре в борбата с огнената стихия ще се включи летателна техника от ВВС и 35 военнослужещи, съобщават от МВР.

Доброволци

Сформираните гасачески групи се нуждаят от доброволна логистична подкрепа. Всички хора, желаещи да се включат с доброволен труд, и доброволните формирования от общините Кюстендил, Дупница и Кочериново трябва да се явят за инструктаж утре в 8.00 часа сутринта на паркинга на Рилския манастир, казват от МВР.

Необходимо е да бъдат в добро здравословно състояние и да са екипирани с подходящо туристическо облекло.

Пожар край Рилския манастир, има подозрения, че е подпален нарочно

Трийсетина декара гора горят край Рилския манастир, предаде БГНЕС. Пожарът е възникнал късно снощи и преди 12.00 часа днес е обхванал ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com